Συμμαζεύοντας τα… ασυμμάζευτα (;) της αγοράς

Εξακολουθεί η προσφορά τίτλων σε τράπεζες και ΟΤΕ (-3,48%) με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να ”φλερτάρει” επικίνδυνα τις 1.800 μονάδες, από όπου και επιχειρήθηκε ένα ”διακριτικό” συμάζεμα. Μόλις 13 μετοχές διασώζονται, ενώ προς το απόλυτο limit down κινούνται οι μετοχές του ομίλου Αλλαμανή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια πρώτη προσπάθεια να ορθολογικοποιηθεί η διόρθωση επιχειρήθηκε στα ”χαμηλά” των 1.807 μονάδων. Μαζεύτηκε σταδιακά η υπερβάλλουσα προσφορά σε Alpha, Εθνική, έκλεισε λίγο η παράλογη ”ψαλίδα”, αντέδρασε προς τα 16,5 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, κρατήθηκε κάπως ο FTSE 20 και ο Δείκτης.

Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι να απορροφηθεί ο επόμενος κύκλος προσφοράς στη μετοχή του ΟΤΕ με την τιμή να κρατά τα επίπεδα των 11,1 ευρώ, εξέλιξη που ενδεχομένως θα βοηθούσε και την Cosmote.

Πάντως, η μέχρι στιγμής προσφορά στη μετοχή της θυγατρικής είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη. Πρέπει όμως να αμβλυνθούν περισσότερο οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, να αντιδράσει η τιμή της προς τα 13,9 – 13,95 ευρώ, να απορροφηθεί και η προσφορά στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του FTSE 20, μόλις δύο καταφέρνουν να μην καταγράφουν απώλειες. Ελάχιστες οι μετοχές που εξακολουθούν να προσφέρουν κέρδη, με την Εβροφάρμα να παραμένει μεταξύ των κορυφαίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη μετοχή ”γίνεται παιχνίδι”, όπως από ορισμένους φημολογήθηκε.

Είναι λογικό όπως συνέβη και στην περίπτωση των Κορδέλλου, Κανάκη και ορισμένων ακόμη υγιών επιχειρήσεων, να αντιδρά η τιμή της μετοχής από τα χαμηλά της, χωρίς να εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα της αντίδρασης υπερβάλλουσα προσφορά.

Εάν στην επόμενη ώρα ο Δείκτης αντιδράσει έστω και οριακά υψηλότερα των 1.830 μονάδων, θα πρέπει να υποχωρήσουν κάπως οι πωλητές και να εξωραϊστεί κάπως η απαράδεκτη εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v