Ας είναι καλά το 9μηνο

Η πρόσκαιρη έστω αντιστροφή του κλίματος στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα, καλή αφορμή, για την ”ωραιοποίηση” της θέσης αρκετών ”παικτών” της αγοράς. Ζητείται κράτει των πωλητών σε τράπεζες σήμερα – αύριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεδομένης της ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά που μας δίνονται. Τεχνική η αντίδραση των αγορών και για αυτό βραχυπρόθεσμη και επικίνδυνη, προφανώς δεν εξασφαλίζει ένα ευσταθές μεσοπρόθεσμο περιβάλλον.

Μπορεί όμως να αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για ανοδικές εκλάμψεις σε ένα μέχρι στιγμής πτωτικό περιβάλλον. Βέβαια, παρά την επιφυλακτικότητα των πολλών, οι λίγοι και συνήθως διορατικοί επιμένουν ότι από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, προσφέρονται κάποιες πρώτες επενδυτικές ευκαιρίες, επιλογές.

Ενδεικτικότερες, κατά την εκτίμησή μας, οι τελευταίες εκτιμήσεις – έμμεση προτροπή για αγορές- του Γούορεν Μπάφετ. Επιμένουμε εδώ και καιρό, πως οι ισχυροί παίκτες της αγοράς θα καλόβλεπαν λόγω κλεισίματος εννεαμήνου, μια ορθολογικότερη αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους με ό,τι… ανοδικό αυτό μπορεί να συνεπάγεται για σήμερα – αύριο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αστέρα, για παράδειγμα, ή ορισμένων ακόμη συμμετοχικών θέσεων, της Κλωνατέξ αν θέλετε, και ορισμένων ακόμη ανάλογων περιπτώσεων. Θεωρούμε ότι για δύο – τρεις συνεδριάσεις μπορεί να κάνουν κράτει οι πωλητές κρατικών χαρτιών και με την προτροπή ξένων οίκων, να ενισχυθούν οι αγοραστές σε τηλεπικοινωνιακούς τίτλους. Αυτή η σχέση αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, το κλειδί όλης της βραχυπρόθεσμης κίνησης.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιδράσει υψηλότερα, αν και η σχέση πωλητών/αγοραστών στις τελευταίες συνεδριάσεις συντηρεί σε πτωτικό κανάλι την αγορά. Παρατηρείται δηλαδή πως σε πτωτικές συνεδριάσεις, οι συναλλαγές τελευταία είναι αυξημένες και μάλιστα σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στις αντιδράσεις της αγοράς ο τζίρος μειώνεται σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v