Αλλαγή σκηνικού στη Σοφοκλέους;

Το ”φορτσάρισμα” προς το κλείσιμο σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (2,24%), αλλά και το ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ (4,11%) οδήγησε τη Σοφοκλέους μία ανάσα από τις 1.880 μονάδες και την πλειοψηφία των μετοχών (284) σε θετικό πρόσημο. Σημαντική ανάκαμψη για την Intracom (6,10%), αλλά και για τους τίτλους του ομίλου Αλλαμανή.

Με ένα εντυπωσιακό σε εύρος ράλι εκτόνωσης, σημαδεύτηκε η σημερινή συνεδρίαση στην Σοφοκλέους, καθώς η εμφανής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κατάσταση υπερπώλησης τίτλων του FTSE20 συνέδραμαν τα μέγιστα στο να επανατοποθετηθούν κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Εξέλιξη, που είχε ως επίκεντρο τους τίτλους των τηλεπικοινωνιών, με τον εν λόγω κλαδικό δείκτη να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 3,62%.

Cosmote, ΟΤΕ και Panafon καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 3%, προσέδωσαν ανοδικό τόνο στην ευρύτερη αγορά, αφού οι τράπεζες έστω και ”διστακτικά” αφομοίωσαν την τάση.

Σαφώς πιο ανθεκτική στις ενδοσυνεδριακές πιέσεις η Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,2% ενώ, παρά την σχετική ”αδυναμία” της, η Εθνική μπόρεσε όταν πέρασε σε αρνητικό έδαφος, να προσελκύσει αγοραστές κλείνοντας με κέρδη 1,8%.

Καθολική η τάση ανάκαμψης της περιφέρειας καθώς η επανεμφάνιση περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων σε συγκεκριμένες μετοχές (Κλωνατέξ, Connection μεταξύ άλλων), συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης για τους μικροεπενδυτές, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η όλη κίνηση συντελέστηκε με επίπεδα ρευστότητας συμβατά με τα χθεσινά (92 εκατ. ευρώ με 5,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα).

Το δεδομένο αυτό καταδεικνύει επί του πρακτέου την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία πωλητών σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς και ότι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όσοι ενδεχομένως επιθυμούν την περαιτέρω μείωση θέσεων, να περιμένουν καλύτερες τιμές για να το πράξουν.

Όσον αφορά στην βραχυχρόνια τάση είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη δυναμική που θα έχει η εδραίωση ενός ανοδικού Momentum ενώ από καθαρά τεχνικής σκοπιάς το κλείσιμο του γενικού δείκτη στις 1.879,5 μονάδες (+2,36%) σίγουρα επιτρέπει την έκφραση της προσδοκίας ότι μια κίνηση προς τις 1.900 μονάδες είναι εφικτή.

Τέλος, όσον αφορά στην αγορά Παραγώγων είχαμε ένα εμφανές short squeeze με όσους είχαν θέσεις short να τις κλείνουν μετά το μέσον της συνεδρίασης μέσω ανοικτών εντολών αγορών, εξέλιξη που ενέτεινε και υποβοήθησε την ανοδική κίνηση στην υποκείμενη αγορά.

Σημαντική ανάκαμψη για την Intracom (6,10%), αλλά και για τους τίτλους του ομίλου Αλλαμανή. Ειδικότερα, η ΕΣΧΑ κατέγραψε κέρδη 11,70% (6,3 ευρώ), η Alfa Alfa Συμμετοχών ενισχύθηκε κατά 16,47%, διαμορφούμενη στα 0,84 ευρώ και η ΑΛΤΕ έκλεισε στα 0,99 ευρώ αυξημένη κατά 16,47%.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Πετζετάκις (κοινές), Ευρωπαϊκή Πίστη (κοινές), Βογιατζόγλου Systems, Ξυλεμπορία (κοινές), Αλουμίνιο Ελλάδος, Lamda Development, Veterin, Τασόγλου, ΓΕΚ και Μυτιληναίος.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Veterin, Χαιδεμένος, Κωτσόβολος, Ατλάντικ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ναυτεμπορική, Γρηγόρης και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 94 εκατ. ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (218.900, 216.070 τεμαχίων) της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,80 ευρώ έκαστο και ένα πακέτο 39.000 τεμαχίων του Τιτάνα στην τιμή των 35,70 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (66.195, 117.500 τεμαχίων) του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10,10 και 10,08 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 411.770 τεμαχίων του Μπαλάφα στην τιμή των 2,90 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v