Βούτυρο… οι ευρωπαϊκές αγορές για το ΧΑΑ

Στο μεγαλύτερο, κατά την εκτίμησή μας, πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη Σοφοκλέους θα μπορούσε να εξελιχθεί ο ΟΤΕ, καθώς η επένδυση στη Romtelecom, εάν τελικά δεν προχωρήσει, θα επιφέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα στον Οργανισμό. Από την άλλη πλευρά όλο και περισσότερο ”στριμώχνεται” στη γωνία η γερμανική οικονομία και καταβαραθρώνεται η αξιοπιστία της Φρανκφούρτης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κατάρρευση της Φρανκφούρτης, ακόμη και η συμβολική κίνηση θα λέγαμε, της κατάργησης της Νέας Αγοράς, επιβαρύνει εκ νέου το κλίμα στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Μένει να δούμε ποιες είναι οι αντοχές στη Σοφοκλέους, σε μια εποχή που εκτιμήσεις αντικρουόμενες θα μπορούσαν να πιέσουν σαφώς χαμηλότερα την τιμή της μετοχής του ΟΤΕ. Πιθανολογούμενου του μάλλον αρνητικού γ’ τριμήνου για τα αποτελέσματα των τραπεζών, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί στα τρέχοντα επίπεδα ο FTSE 20.

Μένει να δούμε το βαθμό της έντασης και το εύρος της διόρθωσης, εάν δηλαδή θα αποφευχθεί η καταγραφή νέου χαμηλότερου των 1.806 μονάδων. Τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα, θα λέγαμε ότι αποτελούν ίσως το μόνο ενεργό τμήμα της αγοράς, στην κατηγορία και της μετοχής όπου ενεργοποιούνται, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της Σοφοκλέους.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση, καθώς θα δοκιμαστούν ”στηρίξεις” χρήσιμες για τη συνέχεια.

ΣΗΜ: Το έχει φαίνεται η μοίρα συνεργασιών ελληνικών επιχειρήσεων με ρουμανικές. Μετά τα λίγο πολύ γνωστά (όχι ως προς την έκτασή τους όμως) προβλήματα που έχει ο ΟΤΕ, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται και στην περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής του ομίλου EFG στο μκ της Bank Post.

ΣΗΜ2: Η παύση λειτουργίας της Neuer Markt και το αμέτρητο πλήθος στο ΧΑΑ επιχειρήσεων, θα πρέπει να καταστήσει ακόμη πιο προσεκτικούς τους αρμόδιους, καθώς ουσιαστικά έχει κατηγοριοποιηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο με περίπου μία στις τρεις εταιρίες να απασχολεί πλέον ελάχιστα ή και καθόλου τους επενδυτές, ή ακόμη και αυτόν τον επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v