Η κάλπη, η ζυγαριά και ο ”πάτος” των αγορών

Οταν ακόμη και η Standard and Poors εμφανίζεται ”απαισιόδοξη” για τις αγορές, όταν η Σοφοκλέους ”έχει πρόβλημα” στις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες, μάλλον είναι ώρα να αρχίσετε το... ζύγισμα των χαρτιών σας.

Η  κάλπη, η ζυγαριά και  ο ”πάτος” των αγορών
του Γιώργου Παπανικολάου



Η αμερικανική αγορά παραμένει στη χειρότερη πτωτική φάση που έχει περάσει από την εποχή του 1929-32, ενώ δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες μακροπρόθεσμες τεχνικές ενδείξεις για ανάκαμψη.

Πολλές από τις μετοχές blue chip και αμέτρητες μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν... τρομακτικά τεχνικά διαγράμματα και δεν δείχνουν να είναι σε κατάσταση που να επιτρέπει ανεμπόδιστη ανάκαμψη.

Ατυχώς, οι παρατηρήσεις αυτές δεν ανήκουν στον υπογράφοντα, ή σε κάποιο ημιπεριθωριακό αναλυτή των διαφόρων newletters, αλλά στον επικεφαλής του τμήματος τεχνικής ανάλυσης του Standard & Poors ΜarketScope!!

Ενός απόλυτα έγκυρου και αξιόπιστου οργανισμού, ο οποίος έχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα. Δεν εξαρτάται από τις αγοραπωλησίες μετοχών και τις κεφαλαιαγορές με τον άμεσο τρόπο με τον οποίο ”ζουν” απ’ αυτές οι διάφοροι μεγάλοι ”επενδυτικοί οίκοι”.

Ο ίδιος αναλυτής, ο κ. Mark Arbeter, επισημαίνει ακόμη ότι η αδυναμία της αμερικανικής αγοράς να ανακάμψει, κατά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και ο σχετικά μικρός τζίρος της αντίδρασης που κατεγράφη την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

”Εφόσον συνεχιστεί η πίεση”, προσθέτει,” δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας (cascading effect), καθώς θα διασπαστούν σημαντικά επίπεδα στήριξης των αγορών.” (σ.σ. τα οποία εντοπίζονται στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά που κατέγραψαν οι ίδιοι δείκτες τον Ιούλιο).

Περιττό να ειπωθεί ότι τις απόψεις του κ. Arbeter συμμερίζονται αρκετοί ακόμη γνωστοί αναλυτές. Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα υποστηρίζουν ανοικτά ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αγορές βρίσκεται κοντά στον οριστικό ”πάτο” της bear market!!!

Tι σημαίνει αυτό για τη Σοφοκλέους; Κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει σε πρώτη φάση, πρόσθετη δοκιμασία της στήριξης στη περιοχή των 1800 μονάδων.

Σημειωτέον οτι οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν στη διαπίστωση οτι η αντοχή της ευρύτερης ”ζώνης” των 1850-1750 μονάδων θα κρίνει ουσιαστικά και τη πορεία της αγοράς στο επόμενο 12μηνο!!

Πέραν των τεχνικών προσεγγίσεων και των δυσμενών επιδράσεων από το εξωτερικό, το... εσωτερικό πρόβλημα της Σοφοκλέους εντοπίζεται πλέον καθαρότατα στο τρίπτυχο τράπεζες-τηλεπικοινωνίες-μετοχοποιήσεις.

Είναι προφανές ότι η παραμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα τιμών και τζίρου δημιουργεί πρόσθετη πίεση στα αποτελέσματα -και τα κεφάλαια- των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ενώ το γεγονός ότι οι τιμές στόχοι για τον ΟΤΕ έχουν πλέον περιοριστεί στα 13,5-14 ευρώ, όταν έως πρότινος κινούντο στα επίπεδα των 17 ευρώ και άνω, δίνει το στίγμα του προβλήματος στις μετοχές των telecoms.

Επιπροσθέτως, μόνο ως πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η εμμονή (για καθαρά εισπρακτικούς λόγους) της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δεύτερη ”μετοχοποίηση” της ΔΕΗ.

Σε όλα αυτά δεν έχετε παρά να προσθέσετε την επιταχυνόμενη εκροή κεφαλαίων από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.

Συνεπώς, τα πράγματα μπορεί εύκολα να γίνουν χειρότερα. Ωστόσο για όσους έχουν την ευχέρεια να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, ισχύει πράγματι η ρήση του Warren Buffet, κατά την οποία βραχυπρόθεσμα η αγορά λειτουργεί ως... κάλπη, μακροπρόθεσμα όμως ως... ζυγαριά.

Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνει ο εχέφρων επενδυτής είναι να... ζυγίσει προσεκτικά κάθε ”χαρτί” που διαθέτει και να κρατήσει εκείνα που έχουν το σωστό... βάρος, άσχετα αν η... κάλπη τα αδικεί.

Τί σημαίνει αυτό; Προσεκτική μελέτη των θεμελιωδών μεγεθών,(ρυθμοί ανάπτυξης, λειτουργική κερδοφορία, υποχρεώσεις προς ίδια κεφάλαια κ.λ.π.) αλλά και των ποιοτικών στοιχείων (μάνατζμεντ, ιστορικό, διαφάνεια, ευελιξία προσαρμογής στις νέες συνθήκες) κάθε εταιρίας.

Εν ολίγοις, θα θέλατε να γίνετε μέτοχος σε αυτή, με τις τρέχουσες τιμές, εάν δεν ήταν εισηγμένη; Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ και η μεθοδολογία σας σωστή, μην ανησυχείτε... Η..ζυγαριά θα σας δικαιώσει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v