ΧΑΑ: Συσσώρευση δυνάμεων ή αντίδραση;

Οι τεχνικές και ουσιαστικές συνθήκες για συνέχεια της αντίδρασης της Σοφοκλέους, σε επίπεδα πάνω από τις 1.900 μονάδες,απειλούνται με ...αναίρεση από τη μεγάλη πτώση χθες, στη Wall Street. Ωστόσο τα ενθαρυντικά σημάδια πρέπει να επισημανθούν έστω και για...ψυχολογικούς λόγους!!!

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ενδεχόμενο που δεν δραματοποιηθούν οι διεθνείς εξελίξεις, (ένα ενδεχόμενο που φαντάζει ολίγον...απόμακρο μετά την μεγάλη πτώση που κατέγραψαν χθες οι δείκτες των αμρικανικών αγορών)θα μπορούσαμε να πούμε οτι υπάρχουν κάποιες τεχνικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η αντίδραση του δείκτη, πάνω από τις 1900 μονάδες.

Σε αυτό συνηγορούν οι αυξημένες συναλλαγές, μετά από πολύ καιρό σε ανοδική συνεδρίαση (έναντι του τζίρου της αμέσως προηγούμενης πτωτικής) και η ανοδική φορά αρκετών μετοχών του FTSE 20.

Στον αντίποδα, επί μέρους ανασταλτικοί παράγοντες θα μπορούσαν να αναδειχτούν οι εξελίξεις στον ΟΤΕ και η αναθεώρηση προς τα κάτω της διαβάθμισης για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Alpha από το διεθνή οίκο Fitch, ο οποίος, ωστόσο, διατήρησε αμετάβλητα τα πιστοληπτικά ratings για μακροχρόνιο (Α-) και βραχυχρόνιο (F2) ορίζοντα.

Σημειώστε ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank, Ι. Κωστόπουλος, γνωστοποίησε προς το ΧΑΑ ότι ολοκλήρωσε την προαναγγελθείσα εξαγορά των 500.000 μετοχών της τράπεζας (ποσοστό 0,27%).

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά όμως, είναι η συμπεριφορά συγκεκριμένων σχημάτων, που με σχετικά ήρεμο περιβάλλον επιδίδονται σε υψηλού κινδύνου... ακροβατικές κινήσεις. Οι περιπτώσεις των Νηρέα, Νάκα είναι οι τελευταίες και πιο χαρακτηριστικές, ενώ 10 εταιρίες της περιφέρειας κατέγραψαν στην εβδομάδα που πέρασε κέρδη από 15% έως 27%.

Αδύναμος παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, πολύ κοντά στις 3.000 μονάδες ενώ από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο ξεχωρίζει λόγω επικείμενων εξελίξεων στην βουλγαρική αγορά η Cosmote.

Το ζητούμενο για την ερχόμενη εβδομάδα θα ήταν η επιβεβαίωση των αντοχών της επόμενης ”αντίστασης” προς τις 1.927 μονάδες και στο ενδεχόμενο διόρθωσης αυτή να μην φτάσει χαμηλότερα των 1.855 μονάδων, μιλάμε δηλαδή για μια ηπιο-συσσωρευτική φάση της αγοράς.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,20%, έναντι απωλειών του FT 20 κατά 0,94%, του FT 40 κατά 1,97% και του τραπεζικού κατά 2,76%. Ανοδικά κινήθηκε ο βιομηχανικός (0,62%) και η πληροφορική (0,96%). Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,63 εκατ. ευρώ έναντι 93,19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v