”Οταν παίρνω φόρα, φόρα, κατηφόρα...”

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές στο ΧΑΑ εν μέσω και των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στις ευρωαγορές. Εσπασε η στήριξη στα 19 ευρώ της Εμπορικής (το επιτόκιο δανεισμού τίτλων ανήλθε στο 10%), ισχυρές πωλήσεις στην Panafon, ενώ μόνον 5 μετοχές διασώζονται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις 13.59.08’’ δανείστηκαν τα υπόλοιπα 40 συμβόλαια στην μετοχή της Εμπορικής (που αντιστοιχούν σε 4.000 μετοχές) και σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε επιθετική πώληση, περίπου 100.000 τεμαχίων, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια στήριξης.

Εάν συνεκτιμήσουμε τον αριθμό μετοχών που από την προηγούμενη Τρίτη έχουν δανειστεί από την ΕΤΕΣΕΠ διάφοροι, συγκεντρώνεται υπεραρκετή προσφορά σε μια αρνητικότατη συγκυρία. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο δανεισμού, ξεκίνησε μεν από 3,5%, για να φτάσει γύρω στις 14.00 μέχρι και το 10%.

Χαίνει όμως και μια άλλη... πληγή στον χώρο των τηλεπικοινωνιών πέρα του ΟΤΕ, που αφορά στο σπάσιμο της συμφωνίας διαχειριστών στην περίπτωση της Panafon.

Η τιμή της μετοχής πιέζεται μέχρι και 7,5% (4,36 ευρώ) χαμηλότερα, της Intracom κατά 7,32% (5,82 ευρώ), επιβεβαιώνοντας ενστάσεις και επιφυλάξεις κυρίως ξένων που διατυπώθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Vodafone την περασμένη εβδομάδα.

Ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο, πέραν της αδύναμης διαδραματικής απεικόνισης της μετοχής του ΟΠΑΠ, αφορά στην υποχώρηση κατά περίπου 3% της μετοχής της ΔΕΗ με υπερβάλλουσα, για τα δεδομένα της, προσφορά. Είναι προφανές πως αν επιβαρυνθεί περαιτέρω η συγκυρία, οι θεσμικοί δεν θα συνεχίζουν να τηρούν με αυξανόμενο κόστος την ”συμφωνία κυρίων”, ενόψει της επόμενης μετοχοποίησης.

Επαναλαμβάνουμε, πως καταλληλότερη περίοδος για την εφαρμογή εταιρικών ομολόγων δεν θα μπορούσε να προκρίνει, η πάντα... σχετική με τα διαδραμαζτιζόμενα χρηματιστηριακή αρχή.

Το Σεπτέμβριο του 1999 φρόντισε να εισαγάγει τον θεσμό των παραγώγων, στην συνέχεια μας γνώρισε το... short, άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος, παράτεινε το ωράριο και... αγόρασε χώρο για να αναγείρει το νέο κτίριο του ΧΑΑ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v