Εφικτή, μια τεχνικής μορφής αντίδραση στο ΧΑΑ

Προσβλέπουν σε τεχνική αντίδραση της Wall, όσοι ακολουθούν την αντίδραση καθαρά τεχνικής φύσεως σε Ευρώπη και γιατί όχι Σοφοκλέους. Μένουν βέβαια πολλά και ενδεχομένως ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών να επιβεβαιωθούν. Καλή αρχή πάντως για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς αυτής, και κουράγιο…

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου τριμήνου μιας χρονιάς δύσκολης, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις τελικές της προθέσεις. Το ότι διίστανται οι αναλύσεις, εκτιμήσεις, απόψεις έγκριτων ή και λιγότερο έγκυρων αναλυτών διεθνώς για το εύρος και τη χρονική διάρκεια της κρίσης, της ύφεσης, αποτυπώνει εύγλωττα την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές και την οικονομία.

Μπορεί να διαβαστεί περίεργο, ακραίο, καθώς συμφωνώντας με το πρωινό εγερτήριο του Θ. Μαυρίδη, μόνο τελευταία διαγράφονται διαθέσεις γενικευμένης εκποίησης. Για περίπου τρία χρόνια η αγορά υποχωρούσε σταθερά αργά και βασανιστικά, αλλά τελευταία καταγράφονται κινήσεις πανικού, ξεπωλούνται όσο όσο χαρτοφυλάκια, διευρύνεται το discount που δίνεται σε πακέτα ”κάτω από το τραπέζι”, φθάνει στο δυσθεώρητο ύψος του 10% το επιτόκιο δανεισμού μετοχών μιας τράπεζας, που χάνει πλέον την υπεραξία της μισής Ιονικής.

Είναι προφανές ότι πολλοί ”Έλληνες επιχειρηματίες έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν” όπως επίσης και το ότι ”αρκετοί τραπεζίτες έχουν χάσει τουλάχιστον τον ύπνο τους..”. Όλες αυτές οι κινήσεις πανικού μήπως φέρνουν πιο κοντά, πιο γρήγορα, με κόστος βέβαια την αγορά (τις αγορές γενικότερα) την οικονομία στα όρια των αντοχών της; Του ”περίπου μέχρις εδώ και μη παρέκει” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τρίτο τρίμηνο θα είναι δύσκολο συνολικότερα για τον κλάδο.

Άκρως βραχυπρόθεσμη, ριψοκινδυνότατη για την αγορά μετοχών η αντίδραση που προκαλείται μετά από κάθε βιαιότερη υποχώρηση. Πλην όμως, πέριξ των τρεχόντων επιπέδων τιμών, τόσο για το Δείκτη όσο και για τις μετοχές, διαμορφώνεται μια περιοχή αντίδρασης. Υπό προϋποθέσεις η επερχόμενη αυτή, καθαρά τεχνική κίνηση, μπορεί να είναι και μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερης έντασης.

Άλλωστε, ο κύκλος διόρθωσης που έχει ξεκινήσει από τις περίπου 2.210 μονάδες, μπορεί να ολοκληρωθεί –στη χειρότερη περίπτωση- προς τις 1.750 μονάδες. Αυτή η εκτίμηση δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό και το ”γύρισμα” θέσεων στα Παράγωγα, και την εμφάνιση συγκεκριμένων αγοραστών σε δεικτοβαρείς μετοχές. Αυτό που μένει να επιβεβαιωθεί βέβαια στην πράξη, είναι ποιος θα αναλάβει τον δύσκολο – άχαρο ρόλο του ηγέτη, αφού τα προβλήματα του ΟΤΕ δεν έχουν επιλυθεί, η δε Εθνική δεν θυμίζει και σε πολλά την σφριγηλότητα του ένδοξου παρελθόντος της.

Θα φανεί από την αρχή πάντως, από τον αριθμό των μετοχών που θα δανειστούν (ΕΤΕΣΕΠ),τα ΣΜΕ που θα έχουν πραγματοποιηθεί στα πρώτα 10-15 λεπτά τις συνεδρίασης, τις εντολές που θα δοθούν κυρίως σε ΟΤΕ, Εθνική. Εάν η Σοφοκλέους ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που και αυτά προσβλέπουν σε τεχνική αντίδραση της Ν. Υόρκης το απόγευμα, η αγορά μετοχών μπορεί να αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v