Επιχείρηση ”καλλωπισμού” στο κλείσιμο

Επιχείρηση ”καλλωπισμού” σε τράπεζες (-1,95%) και τηλεπικοινωνίες (-2,20%) προκειμένου να αποφευχθεί η κατρακύλα του Γενικού Δείκτη κάτω και από τις 1800 μονάδες έλαβε χώρα στο ΧΑΑ προς το κλείσιμο, όπου ο τζίρος ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά 39 μετοχές βρέθηκαν στο limit down, έσπασε η στήριξη των 19 ευρώ στην Εμπορική, ενώ μόνο το κοινό του Τιτάνα (0,61%) διασώθηκε από τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Όταν ενδοσυνεδριακά 39 μετοχές βρίσκονται στο limit down και στο κλείσιμο πάνω από το 60% των εισηγμένων τίτλων στο ΧΑΑ καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 4%, είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού, ότι σήμερα είχαμε ένα sell off το οποίο ναι μεν δεν οδήγησε τον δείκτη κάτω από το επίπεδο των 1.800 μονάδων, αλλά παρά ταύτα έδειξε ότι τα όποια περιθώρια ανοδικής αντίδρασης εκτιμούνταν ότι υπήρχαν, δεν υφίστανται πια, τουλάχιστον υπό την τρέχουσα διεθνή μακροοικονομική συγκυρία.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, πρέπει να εστιαστούμε στο ότι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο Dax στην Γερμανία, όχι μόνο δεν μπορούν να αντιδράσουν, αλλά αντί αυτού καταγράφουν απώλειες 10% μέσα σε δύο συνεδριάσεις.

Εξέλιξη που καταδεικνύει την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία θετικών εκτιμήσεων όσον αφορά στο μέλλοντα επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας και την εξομάλυνση του γεωπολιτικού σκηνικού.

Σίγουρα όσον αφορά στην δική μας αγορά ακριβώς επειδή η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και αφομοίωση επενδυτικών μοντέλων όπως αυτά που υφίστανται στο εξωτερικό, οι πιέσεις επικεντρώνονται κατ’ αρχήν στις μετοχές ευρείας κατοχής από μέρους ξένων θεσμικών επενδυτών.

Είναι ενδεικτικό το ότι η Intracom και η Panafon βρέθηκαν σήμερα να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά απώλειες 8,2% και 7,5% αντίστοιχα, απόρροια πρωτίστως της μαζικής εξόδου ξένων θεσμικών, ενώ η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, παρά το σχετικό ”καλλωπισμό” με επίκεντρο την μετοχή της Εθνικής (-1,8%), παραμένει στην καλύτερη των περιπτώσεων αποκαρδιωτική.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, τόσο ο τραπεζικός όσο και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 4%, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μετοχή της Εμπορικής, η οποία ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 5,9%, καθώς το πρόγραμμα επαναγοράς δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί σε οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 19 ευρώ (τιμή κλεισίματος 18,72 ευρώ).

Υπό αυτές τις συνθήκες και με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζει επί σειρά ημερών χειρότερη απόδοση από αυτή του μέσου όρου της αγοράς, οι οποίοι διασωθέντες τίτλοι εντοπίζονται σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, με μόλις 34 μετοχές σήμερα να κλείνουν αμετάβλητες ή σε θετικό έδαφος, εκ των οποίων μόνο ο Τιτάνας (0,6%) κατατάσσεται στον FTSE/ASE20.

Το κλείσιμο βρήκε τον γενικό δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στις 1.837,52 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,41%, έχοντας καταγράψει χαμηλό τις 1.800,87 μονάδες. Εάν δεν έχουμε σήμερα το απόγευμα κάποια αντίδραση στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά πιθανό, αυτό το επίπεδο να ξαναδοκιμαστεί αύριο, ιδιαίτερα από την στιγμή που η καθοδική κίνηση συντελέστηκε με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο τζίρος ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, εξέλιξη που από τεχνικής και αντικειμενικής σκοπιάς αναδεικνύει την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος έστω και κατά διαστήματα, στο εύρος της αγοράς.

Παράλληλα, η αντίδραση προς το κλείσιμο μπορεί να αποδοθεί και στο arbitrage μεταξύ αγοράς παραγώγων και υποκείμενης αγοράς, στοιχείο που είναι πρόσκαιρο και σίγουρα δεν προοιωνίζει την δυνατότητα περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, χωρίς την παρουσία θετικών εξωγενών παραγόντων.

Σημειώνεται ότι στις 13.59.08’’ δανείστηκαν τα υπόλοιπα 40 συμβόλαια στην μετοχή της Εμπορικής (που αντιστοιχούν σε 4.000 μετοχές) και σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε επιθετική πώληση, περίπου 100.000 τεμαχίων, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια στήριξης.

Εάν συνεκτιμήσουμε τον αριθμό μετοχών που από την προηγούμενη Τρίτη έχουν δανειστεί από την ΕΤΕΣΕΠ διάφοροι, συγκεντρώνεται υπεραρκετή προσφορά σε μια αρνητικότατη συγκυρία. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο δανεισμού, ξεκίνησε μεν από 3,5%, για να φτάσει γύρω στις 14.00 μέχρι και το 10%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση οι μετοχές: Πετζετάκις (κοινές), Παρνασσός, ΕΧΑΕ, Ράδιο Κορασίδης, Rainbow, Iατρικό Αθηνών, Κούμπας, Προοδευτική, Βιοσώλ (κοινές) και Ντεσπέκ Ελλάς.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: ΕΧΑΕ, ΕΤΒΑ Leasing, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΡΓΑΣ, Στρίντζης, Αγροτική Ζωής, Δρομέας, Veterin, AS Company και Δομική Κρήτης.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Informatics, (καταγράφοντας απώλειες ύψους –1,14%, στα 5,22 ευρώ) και Κορδέλλου (διαμορφούμενη στα 7,10 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 0,57%).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ (αυξημένος οριακά κατά 1,69% έναντι της συνεδρίασης της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 9,07 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 119.000 τεμαχίων της Ελληνικής Υφαντουργίας στην τιμή των 5,06 ευρώ, ένα πακέτο 349.530 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 3,06 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Folli Follie στην τιμή των 14,54 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (62.000, 89.660 τεμαχίων έκαστο) του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,7 και 9,62 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 80.000 τεμαχίων της Eurobank στην τιμή των 11,84 ευρώ, ένα πακέτο 225 τεμαχίων της Τράπεζας Πειραιώς στην τιμή των 6,36 ευρώ, ένα πακέτο 195.490 τεμαχίων της Πειραιώς Leasing στην τιμή των 6,82 ευρώ και ένα πακέτο 100 τεμαχίων του Ρόκα στην τιμή των 4,52 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 409.000 τεμαχίων της Informatics στην τιμή των 5,38 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v