Αν τολμήσει η Εμπορική…

Θα μπορούσε η Εμπορική να προχωρήσει σε ένα call back και να ζητήσει όλες τις δανεισμένες μετοχές από τους shortάκηδες. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από την αγορά μετοχών θα πάρει φωτιά και το τραπεζικό παρασκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεπείς οι ξένες αγορές, ειδικότερα η Wall, στη συνάντησή τους με την… τεχνική αντίδραση. Μια πανηγυρική επιβράβευση όσων εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και δικαιολογημένα, την τεχνική ανάλυση και την κυκλικότητα των αγορών.

Στα καθ’ ημάς, πρέπει να μπει και στα της Σοφοκλέους ένας ”φραγμός στην ανοχή και την ανεκτικότητα” των υποτιμητών. Το παράδειγμα – πάθημα της Εμπορικής, ως πιο πρόσφατο και αυξημένου ειδικού βάρους αποτελεί την καλύτερη απάντηση προς όλους εκείνους που το Σεπτέμβριο του 1999 προχωρούσαν στη λειτουργία του ΧΠΑ, χωρίς προηγουμένως να έχουν αντεξασφαλίσει την αγορά μετοχών.

”Όλα τα λεφτά” σήμερα είναι το ενδεχόμενο ενός call back στη μετοχή της Εμπορικής. To euro2day παρακολουθεί άλλωστε όλες αυτές τις ημέρες, κυρίως στο παρασκήνιο, τις προσπάθειες στήριξης στα 19 ευρώ της μετοχής και την κατά την εκτίμησή μας, φανερή πλέον κόντρα στον τραπεζικό κλάδο.

Έγκαιρα, η στήλη κατέγραφε μέχρι και το… κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού, που απλόχερα πρόσφερε η ΕΤΕΣΕΠ στους δανειστές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη ρευστοποιητική μανία των shortάκηδων. Εάν είναι η Εμπορική αυτή που έχει ”δανείσει” στο καλάθι της ΕΤΕΣΕΠ μετοχές της, μπορεί σήμερα να φέρει τα πάνω κάτω, τόσο στα του Ομίλου της όσο και στον κλάδο – την αγορά.

Η αντίδραση, από χθες, των αγορών, θα είναι και αυτή τη φορά σύντομη, οπότε οι υπέρμαχοι της αγοράς μετοχών, θα πρέπει ευθύς εξαρχής από την πρώτη κιόλας εντολή αγοράς να κόψουν το βήχα στους υποτιμητές. Εάν συμβεί αυτό αξίζει να αγοράσουμε μια θέση στο ΣΜΕ του FTSE 20 και να παρακολουθήσουμε από κοντά τις δραστηριότητες των επενδυτικών σχημάτων. Και εδώ που τα λέμε καλά που υπάρχουν και αυτοί οι πέντε – δέκα που προσπαθούν να μοχλεύσουν μετοχές εταιριών της δυναμικότητάς τους, στην υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Προσοχή όμως, γιατί η βραχυπρόθεσμη τάση δεν είναι σαφής, ο Δείκτης μπορεί να δώσει με τις πιθανότητες, μία αντίδραση τόσο προς τις 1.885 μονάδες όσο και χαμηλότερα προς τις 1.765.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v