Κυρίαρχα ερωτήματα χωρίς απάντηση στο ΧΑΑ

Με την ευγενική... συνεισφορά (για μία ακόμη ημέρα) των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, η Σοφοκλέους πέρασε κάτω από τις 1.800 μονάδες, ενώ η σχέση ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώνεται στο 1/10. Φαίνεται πως - με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται- θα ξεκαθαρίσουν πολύ περισσότερα σε κάθε... κομμάτι της αγοράς. Για τις αναπόφευκτες εξελίξεις να είμαστε όλοι σίγουροι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το μόνο ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής στοιχείο, είναι αυτό που αφορά στις συναλλαγές της αγοράς μετοχών, μόλις 9 εκατ. ευρώ την πρώτη μισή ώρα, και το ”κράτει” που δείχνουν στην αγορά Παραγώγων οι σορτάκηδες.

Για να μην παρερμηνεύονται ορισμένα βασικά πράγματα, το βασικότερο, να μην υποτιμούν ορισμένοι τη νοημοσύνη μας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία που αναφέρονται στη ”φούσκα των Παραγώγων”.

Εάν οι εποπτικές αρχές συνεχίσουν να ”πιπιλούν την καραμέλα” των δήθεν αθώων Παραγώγων, υπάρχουν... τόμοι στοιχείων, συντριπτικών και επιβαρυντικών για τις εκτιμήσεις τους. Κρείττον το σιγάν για το συγκεκριμένο θέμα που όλοι συνέργησαν στην κορύφωση της αγοράς μετοχών, το Σεπτέμβριο του ’99, να λειτουργήσουν ερήμην των επενδυτών και των αντοχών της Σοφοκλέους.

Ένα άλλο μείζον θέμα όμως, είναι αυτό που συχνά πυκνά αναφέρεται γύρω από τα μετοχοδάνεια. Και ερωτώνται ευθέως οι Αρχές: Γιατί κρατούν σε καθεστώς αδιαφάνειας, μηδενικής ενημέρωσης – πληροφόρησης για το μείζον αυτό θέμα. Αφ’ ης στιγμής η αγορά δεν μπορεί να γνωρίζει το τι πραγματικά συμβαίνει στα άδυτα του αποδυτηρίου, θα δίνεται καθημερινά και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, τροφή στην κάθε σπέκουλα και φημολογία που εμπλέκει και τράπεζες στο παιχνίδι.

Ή μήπως όλοι αυτοί που ρευστοποιούν τραπεζικές θέσεις, σορτάρουν Συμβόλαια επί τραπεζικών μετοχών, γνωρίζουν κάτι περισσότερο πέραν ενός τρίτου αρνητικού τριμήνου που σε μεγάλο βαθμό θα έπρεπε ήδη να έχει προεξοφληθεί στα τρέχοντα επίπεδα των 2.800 μονάδων (για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη).

Στα καθαρά διαδικαστικά της συνεδρίασης, το γεγονός ότι ξεκινήσαμε χαμηλότερα με την καταγραφή ”κενού” που μέχρι στιγμής δεν έχει καλυφθεί από αντίδραση του Δείκτη, καθιστά επιφυλακτικούς και δικαιολογημένα ακόμη και τα κάθε λογής επενδυτικά σχήματα.

Στο βάθος όλης αυτής της κόντρας, του κηρυγμένου πλέον πολέμου, μεταξύ κάθε μορφής εμπλεκόμενων στο ΧΑΑ, θα πρέπει να ”αναγνωστεί” διπλά το περιθώριο επένδυσης των διαθεσίμων ασφαλιστικών Ταμείων σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v