Τι κρύβει η πτώση των τραπεζών;

Μονότονη, μονόδρομη και χωρίς... από μηχανής θεό, η περαιτέρω πτώση στη Σοφοκλέους. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 25 εκατ. ευρώ του τζίρου, το μισό σχεδόν καλύπτει (συνολικά) πωλήσεις τραπεζικών τίτλων και δανεισμένων Συμβολαίων επί των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανείς πλέον οι πιέσεις στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, παραπέμπουν σε αρχή νέου κύκλου ρευστοποιήσεων, από πλευράς θεσμικών, ισχυρών ιδιωτών επενδυτών και όσων συνεχίζουν να δανείζονται από την ΕΤΕΣΕΠ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 25 εκατ. ευρώ, το σχεδόν μισό καλύπτει (συνολικά) πωλήσεις τραπεζικών τίτλων και δανεισμένων Συμβολαίων επί των ίδιων μετοχών (του τραπεζικού κλάδου).

Το ποιες είναι εδώ και καιρό οι παράπλευρες απώλειες, κυρίως με αφορμή το θέμα των μετοχοδανείων, που ”κατατρώγουν” ρευστότητα, διαθέσιμα, αλλά και ”ακριβαίνουν” δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζικών ιδρυμάτων, αρχίζει να αναδεικνύεται αυτές τις ημέρες.

Πολύ φοβούμεθα ότι στα τρίμηνα των τραπεζών θα καταγράφεται ζοφερά μέρος μόνο της χειρότερης πραγματικότητας. Τείνει να επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του ’97 ο κλάδος, παρασύροντας όμως και τις τηλεπικοινωνίες, αυτή τη φορά, όπου με επίκεντρο τον ΟΤΕ, θα φανούν οι επόμενες αρνητικές επιπτώσεις. Ήδη η τιμή της μετοχής της Ιντρακόμ υποχωρεί προς τα επίπεδα του ’97, χωρίς αυτό να διαμορφώνει στη μετοχή (όπως και σε πλείστες όσες) ενδείξεις αντίδρασης.

ΣΗΜ: Στα υπόψιν της Εθνικής θα πρέπει να συνεκτιμάται και η εν δυνάμει προσφορά νέων τίτλων που θα προκύψουν από την απορρόφηση της ΕΤΕΒΑ. Μπορεί το 50% των νέων μετοχών που θα εκδοθούν να ανήκουν στην ΕΤΕ, το υπόλοιπο όμως θεωρητικά θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v