Διελκυστίνδα εκτιμήσεων, απόψεων στο ΧΑΑ

Ας συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι, πως η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση, καταγραφή των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο της ΕΤΕΣΕΠ, από πλευράς euro2day δεν αποτελούν μέρος κανενός πολέμου συμφερόντων, ή προσωπικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι δυνατόν όμως, να φθάνουν ορισμένοι μέχρι το σορτάρισμα ενός Τιτάνα και να μην διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για το ποιος… κυβερνά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μπορεί να προβληματίζουν υπεύθυνους, αρμόδιους και ενεργούς παίκτες τα όσα διαδραματίζονται με επίκεντρο τα Παράγωγα και κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες με ένθεν και κείθεν ανακοινώσεις υποστηρικτών της μίας ή άλλης πλευράς.

Ο φυσικός προϊστάμενος των χρηματιστηριακών και εποπτικών αρχών, δηλαδή το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να συνειδητοποιήσει (εάν δεν έχει συμβεί ήδη) πως αυτή την περίοδο δεν διακυβεύονται τα κέρδη κάποιων μεγαλοχρηματιστών, δεν παίζονται παιχνίδια κεφαλαιοποίησης για το ποια τράπεζα θα είναι πρώτη, αλλά ουσιωδέστερα και σημαντικότερα πράγματα.

Η χθεσινή σημαντική πίεση που ασκήθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ, η εμφανέστατη αδυναμία στη μετοχή του ΟΠΑΠ, το ”σπάσιμο” του διαγράμματος του Τιτάνα, ενδέχεται να κρύβουν πολύ σοβαρότερους κινδύνους, σε αυτή τη φάση. Είναι προφανές ότι περαιτέρω υποχώρηση της τιμή της μετοχής της ΔΕΗ χαμηλότερα των 13,2 ευρώ (άντε των 12,8 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση), ενδέχεται να ”ναρκοθετεί” την διαδικασία μετοχοποίησης, με τα κεφάλαια της οποίας σχεδιάζει να κλείσει μέρος της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός.

Έχει συνειδητοποιηθεί από πλευράς αρμοδίων, πως και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής του ΟΠΑΠ, κυρίως οι ξένοι θεσμικοί αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, καθώς η μέση τιμή κτήσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8,7 ευρώ. Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο, είναι ότι πέραν των άλλων, τις τελευταίες δύο – τρεις συνεδριάσεις εμφανίζονται επιθετικοί πωλητές με ”δανεικά χαρτιά” και στη μετοχή του Τιτάνα.

Ας συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι, πως η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση, καταγραφή των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο της ΕΤΕΣΕΠ, από πλευράς euro2day δεν αποτελούν μέρος κανενός πολέμου συμφερόντων, ή προσωπικής αντιπαράθεσης. Δεν είναι δυνατόν όμως, να φθάνουν ορισμένοι μέχρι το σορτάρισμα ενός Τιτάνα και να μην διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για το ποιος… κυβερνά στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Γιατί οι επιπτώσεις πλέον αφορούν και στην πραγματική οικονομία, σε παραδοσιακές επιχειρήσεις και ο άνευ προηγουμένου ευτελισμός τους είναι ηθικά επιεικώς ανεπίτρεπτος και συνειδησιακά κολάσιμος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v