Οι άθλιοι λαϊκιστές και οι καλοί καθηγητές

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επισήμων οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, τα Παράγωγα δεν ευθύνονται για την άθλια κατάσταση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πολύ περισσότερο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία έχει επιδείξει σε όλο αυτό το διάστημα το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας και εγρήγορσης. Το βάρος, λοιπόν, πέφτει στους αθλιότατους λαϊκιστές. Στους κακούς δημοσιογράφους. Οι καθηγητές κάνουν τη δουλειά τους. Πειραματίζονται στο μεγάλο αυτό εργαστήριο που λέγεται ελληνική κοινωνία.

Οι άθλιοι λαϊκιστές και οι καλοί καθηγητές
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επισήμων οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας τα Παράγωγα δεν ευθύνονται για την άθλια κατάσταση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πολύ περισσότερο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία έχει επιδείξει σε όλο αυτό το διάστημα το μέγιστο δυνατό βαθμό ετοιμότητας και εγρήγορσης. Το βάρος, λοιπόν, πέφτει στους αθλιότατους λαϊκιστές. Στους κακούς δημοσιογράφους. Οι καθηγητές κάνουν τη δουλειά τους. Πειραματίζονται στο μεγάλο αυτό εργαστήριο που λέγεται ελληνική κοινωνία.

Για να σοβαρευτούμε! Ασφαλώς και δεν φταίνε τα Παράγωγα για τη σημερινή κατάντια της Σοφοκλέους. Δεν είναι η ατομική ενέργεια καλή ή κακή. Η χρήση της προσδιορίζει αν είναι τελικά καλή ή κακή, γεγονός που κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος.

Αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές. Από την ώρα που έχουν έρθει τα Παράγωγα, η αγορά έχει οδηγηθεί από το κακό στο χειρότερο. Παράγωγα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, δίχως να έχουν οι χρηματιστηριακοί τους δείκτες αυτήν τη συμπεριφορά. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο Παράγωγα και ένα θέατρο σκιών που κατ’ ευφημισμόν το ονομάζουμε Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η Αγορά Παραγώγων είναι δυνανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη Σοφοκλέους. Αυτό είναι δεδομένο και δεν αλλάζει ανάλογα με τις φιλοσοφικές αντιλήψεις του καθενός από εμάς.

Τι έχει συμβεί; Είναι απλό! Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος έχει μάθει ότι μπορούσε να κερδίσει μόνο στην περίπτωση εκείνη που έπαιζε προς τα κάτω τους δείκτες. Και τώρα προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα συμμετέχοντας με μεγαλύτερο πάθος σ’ αυτό το παίγνιο.

Τέλος πάντων, δεν θα ασχοληθούμε με αυτό το γεγονός. Ούτε με το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει στο Μεγάλο Καζίνο. Ούτε θα αρχίσουμε μία ατέρμονη συζήτηση για ποιόν ακριβώς λόγο τα Παράγωγα εξελίσσονται σε καθαρό τζόγο και όχι σε ένα μηχανισμό ασφάλισης των επενδύσεών μας, όπως ήταν ο αρχικός τους προορισμός. Έχουμε όμως το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Ωφελείται άραγε η Εθνική μας Οικονομία από όλη αυτή την δραστηριότητα; Αν κανείς πιστεύει ότι η Εθνική μας Οικονομία έχει ωφεληθεί, είμαστε πρόθυμοι να τον ακούσουμε με κατανόηση.

Ο εύκολος τρόπος για να δικαιολογήσει κανείς τα αδικαιολόγητα είναι η διεθνής αρνητική συγκυρία. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε ποιος ασκεί μικροπολιτική και ακολουθεί λαϊκίστικες συνταγές. Διότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα ακολουθούσαμε μόνο στην πτώση τις διεθνείς αγορές, αλλά και στην άνοδο. Άλλα πράγματα συμβαίνουν και οι παροικούντες εις τη Σοφοκλέους τα ξέρουν καλά…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v