Στο ίδιο έργο θεατές!

Με περιορισμένη προσφορά, που δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν πωλητές, υποχωρεί χαμηλότερα η αγορά, με τις μετοχές του FTSE 20 - και ειδικότερα τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες - να λειτουργούν ως βαρίδι για μία ακόμη, πολλοστή, συνεδρίαση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Νομοτελειακά σε χαμηλότερα επίπεδα οδηγείται ο Δείκτης, με ελάχιστες συναλλαγές, που δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι πωλητές, αλλά πως για πρακτικούς λόγους ακολουθούν συγκεκριμένη τακτική ρευστοποιήσεων σε σχέση με τον συνολικότερα διαμορφούμενο τζίρο της κάθε μετοχής.

Από τις ελάχιστες μέχρι στιγμής ενθαρρυντικές ενδείξεις, είναι πως μειώθηκε κάπως το αρχικό discount στα Παράγωγα του FTSE 20. Από το αρχικό 4% το σχετικό περιθώριο στα ΣΜΕ έχει διαμορφωθεί στο 1,7% προσβλέποντας πάντα σε υποχώρηση των δεικτών.

Με μικρές μέχρι στιγμής συναλλαγές, αλλά σημαντική πτώση, οι μετοχές των Εθνικής, Alpha και ΟΤΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία των 11.50 π.μ. έχουν ζητηθεί – δανειστεί περί τα 150 Συμβόλαια επί της μετοχής της Eurobank. Πράξεις που αναλογούν σε εν δυνάμει προσφορά 15.000 μετοχών της τράπεζας.

Για τη συνέχεια, θα απαιτηθεί περαιτέρω ”ψαλίδισμα” των ΣΜΕ του FTSE 20 ώστε να περιοριστεί έστω και προσωρινά, η ”πτωτική τάση της χαμηλής προσφοράς”.

Το παράδοξο, είναι ότι και στη Σοφοκλέους, όπως και στα περισσότερα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, οι δείκτες δείχνουν να επιδιώκουν διακαώς την επιστροφή τους στις υψηλές τιμές της διετίας ’90 – ’92.

Σα να πρόκειται για μια λυτρωτικού χαρακτήρα επιστροφή το παρελθόν, να κλείνει μια και καλή και αυτός ο 10-12ετής γεω-πολιτικο-οικονομικός κύκλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v