Η επιστροφή των... long (μεγαλο) επενδυτών;

Πρώτα καταστράφηκαν, (ή...ξεζουμίστηκαν) οι ”μικροί”, μετά ξεκίνησε ο αλληλοσπαραγμός. Τώρα που και οι μεγάλοι διαπίστωσαν ότι εξαντλούνται οι... σάρκες τους (τις οποίες έτρωγαν προς χάριν κάποιου αμφιλεγόμενου κέρδους) εγκαταλείπουν τον ”κανιβαλισμό”, διότι βλέπουν ότι κινδυνεύει το... σύστημα. Θα προλάβουν, ή μήπως είναι... αργά;

Η επιστροφή των... long (μεγαλο) επενδυτών;
του Γιώργου Παπανικολάου

Χωρίς ίχνος λαϊκισμού θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αγορές ο ρόλος των μικροεπενδυτών μοιάζει με αυτό τον στρατιωτών στον πόλεμο. Κύρια αποστολή τους είναι, να... ταϊζουν τα κανόνια!!!

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και επισήμως στις ρήσεις των ειδικών για τους επενδυτές των αμοιβαίων. Είναι οι τελευταίοι που μπαίνουν στην αγορά (όταν ανεβαίνει) και οι τελευταίοι που... βγαίνουν (όταν πρόκειται να... ξανανέβει).

Το ”αξίωμα” αυτό επαληθεύτηκε με τη δέουσα σκληρότητα τα τελευταία τρία χρόνια στη Σοφοκλέους, με κύριο θύμα τους μικροεπενδυτές των μετοχών.

Κι έτσι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα διάφοροι ”σύμβουλοι” έστρεψαν τους μικροεπενδυτές στο... σορτάρισμα μέσω των παραγώγων, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως ένα σημάδι σταδιακής ”αλλαγής” στην υπόγεια τάση της αγοράς.

Ο θόρυβος που ξέσπασε από την Πέμπτη γι’αυτό το θέμα, με αφορμή ένα απλό άρθρο - άποψη στο euro2day.gr, είναι αποκαλυπτικός αυτής της ”αλλαγής”.

Το ”σύστημα” ανησυχεί με πρώτους τους τραπεζίτες που διαπιστώνουν ότι θέλουν δεν θέλουν, θα πληρώσουν -άμεσα και έμμεσα- το μάρμαρο της μακράς πτώσης, δια μέσου της ανατροφοδότησης των πιέσεων, ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές, τη χρηματιστηριακή αγορά και τα μεγέθη (κέρδη, κεφαλαιακή επάρκεια, επισφάλειες) των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που όπως καυτηρίασε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” προκαλούν ένα πραγματικό ”ντόμινο”.

Μικρή πρακτική σημασία έχει βέβαια η ”πολιτική” δήλωση του κ. Χριστοδουλάκη περί αρνητικής ”φούσκας” στη Σοφοκλέους, όπως μικρή σημασία έχουν και οι καθυσηχαστικές (σε βαθμό που να προκαλούν... ανησυχία) δηλώσεις του κ. Αλεξάκη.

Ολα όσα συνέβησαν εντός και πέριξ της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, σηματοδοτούν μια ουσιαστική αλλαγή στη διάθεση των ”μεγάλων παικτών” να συγκρατήσουν -έστω και προσωρινά- τη χωρίς φρένα κατολίσθηση της αγοράς πριν υποστούν και οι ίδιοι τις ολέθριες συνέπειες.

Το μόνο όμως που μπορεί να συγκρατήσει την αγορά, έστω και στα πλαίσια μιας βραχυχρόνιας αντίδρασης που ουδόλως ίσως θα επηρεάσει τη μακροχρόνια τάση, είναι η επιστροφή των long επενδυτών.

Αυτών που αγοράζουν μετοχές στη Σοφοκλέους, αυτών που μπορούν να ”στριμώξουν” τους λεγόμενους ”σορτάκιδες”.

Οι δηλώσεις ορισμένων παραγόντων (αλλά και... ”παραγόντων”) τις τελευταίες μέρες, υποδηλώνουν διάθεση επένδυσης μέρους της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ διαθέσιμης ιδιωτικής ρευστότητας, με κατεύθυνση κυρίως μία ομάδα 30-40 μετοχών που παίζουν ρόλο και στους δείκτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, κατατείνουν και οι κινήσεις αγοράς μετοχών από διάφορους γνωστούς μετόχους, ιδιώτες και μη (ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων του δημοσίου έχει δυστυχώς αναλωθεί σε κινήσεις ανάλογης επιτυχίας, με τη στήριξη που αφελώς(;) προσέφερε πρόσφατα η Εμπορική στη μετοχή της, στα... 19 ευρώ!).

Το αν η προσπάθεια αυτή θα πετύχει δεν μπορεί να προδιαγραφεί. Τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα. Ωστόσο είναι εμφανές ότι στην περιοχή στην οποία βρέθηκε ο Δείκτης (ας την περιγράψουμε με όρια τις 1800 και τις 1700 μονάδες εκατέρωθεν) πρόκειται επιτέλους να δοθεί σκληρή μάχη, έστω και με βραχυμεσοχρόνιους στόχους.

Το ποιός θα επικρατήσει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες δυστυχώς δεν προδιαγράφονται ευοίωνες.

Υ. Γ. Είναι μάλλον περιττό να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δύσκολα μπορούν, ακόμη και... υποβοηθούμενες να παίξουν το ρόλο της ατμομηχανής. Ωστόσο μια αντίδραση με ”αιχμή” την Eθνική και την Eurobank, ενδεχομένως θα μπορούσε να υποστηρίξει μια γενικότερη τάση στηριγμένη σε τηλεπικοινωνικές μετοχές, εφόσον υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις στα προβλήματα του ΟΤΕ ”εκτός” συνόρων.

Αντιθέτως, μετοχές όπως η ΔΕΗ, ιδίως εάν κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα της μετοχοποίησης, η Coca Cola, τα... αξιοπρεπή ”τζογόχαρτα” και ορισμένες εταιρίες της μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Στο κάτω κάτω ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αγοράς είναι η πτωτική κίνηση του... 95% των μετοχών σε κάθε συνεδρίαση, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ξένες αγορές. Αυτή η ”εσωτερική αδυναμία” της Σοφοκλέους δεν έχει προσεχθεί όσο έπρεπε και ίσως σημαίνει πολλά....


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v