Φύσηξε στη Φρανκφούρτη, κρύωσε η Σοφοκλέους!

Το γύρισμα της Φρανκφούρτης σε αρνητικό πρόσημο φόβισε τους εγχώριους επενδυτές με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το θετικό κλίμα από τον πληθωρισμό και η Σοφοκλέους να καταγράψει νέο χαμηλό στις 1.737 μονάδες. Εξαίρεση ο ΟΤΕ (1,85%), ενώ για μία ακόμη ημέρα οι τράπεζες (-1,23%) άνοιξαν θετικά και έκλεισαν αρνητικά.

Τράπεζες (-1,23%) και τηλεπικοινωνίες (+0,9%) τράβηξαν εντελώς αντίθετη πορεία σήμερα, κάτι που έχει να συμβεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό ίσως του ότι κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια, πρωτίστως του εξωτερικού, διακρίνουν αγοραστικές ευκαιρίες, αλλά και δυνατότητα αντίδρασης σε επιλεκτικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς όμως η άποψη αυτή να αφορά και στον τραπεζικό κλάδο, όπου για δέκατη συνεδρίαση στις τελευταίες δώδεκα, Εθνική και Alpha Bank άνοιξαν σε θετικό έδαφος, για να γυρίσουν και να κλείσουν σε αρνητικό.

Η σημερινή ημέρα είχε όλα τα εχέγγυα για να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση. Ωστόσο, φαίνεται ότι την αρχική έλλειψη πωλητών, κυρίως λόγω του θετικού κλίματος στο εξωτερικό, ακολούθησε η μαζική επανεμφάνισή τους μετά τις 14.00, οπότε και ο δείκτης DAX στην Φραγκφούρτη γύρισε από το +1% στο –2%.

Όλ’ αυτά σε μια αγορά που είναι προφανές ότι υποφέρει από αρνητική ψυχολογία και κυρίως όπου οι άμεσα εμπλεκόμενοι ψάχνουν διαρκώς να δουν και να διακρίνουν ενδεχόμενα δείγματα sell off στις ευρωαγορές. Ριψοκινδυνεύοντας όμως μια πρόβλεψη θα πούμε ότι στο εξωτερικό η τάση, τουλάχιστον η βραχυχρόνια, εμφανίζει κάποια δείγματα εξομάλυνσης τα οποία ευελπιστάται ότι θα αφομοιώσει η Σοφοκλέους. έστω και ετεροχρονισμένα.

Στον αντίποδα, με 282 πτωτικές και μόλις 43 ανοδικές μετοχές, το κλείσιμο του γενικού δείκτη με απώλειες 0,47% στις 1.737,04 μονάδες σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τα τεκταινόμενα στο εύρος της αγοράς, ενώ στον ίδιο βαθμό πρέπει να επισημάνουμε ότι ο τζίρος των 70 εκατ. ευρώ (6,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα) αντικατοπτρίζει περισσότερο την έλλειψη ζήτησης και λιγότερο την έλλειψη προσφοράς στο άνοιγμα.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, είναι εφικτό ο δείκτης να επανέλθει πάνω από το επίπεδο των 1.750 μονάδων και μάλιστα η νέα άμβλυνση των υποτιμήσεων στην αγορά παραγώγων αναδεικνύει το ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια σε αυτή την αγορά πρόθυμα να ”ποντάρουν” σε μια τέτοια εξέλιξη.

Αν, και σίγουρα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, οι διεθνείς αγορές επιτέλους αντιδράσουν σήμερα, τότε οι ερχόμενες τρεις συνεδριάσεις κρίνονται ιδιάζουσας βαρύτητας ως προς την τάση του δείκτη, ακόμα και για το υπόλοιπο του έτους.

Και αυτό γιατί η αγορά χρειάζεται ένα σημείο αναφοράς (ήτοι τις 1.750 μονάδες) ασχέτως του εάν επί του πρακτέου το επίπεδο αυτό ίσως να μην αντικατοπτρίζει και πολλά.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Unibrain, Stabilton (κοινές), Χαλυβδοφύλλων, Ράδιο Κορασίδης, CPI, Τεχνοδομή, Αττικές Εκδόσεις, Ζήνων Ρομποτική, Γιαννούσης και Έμπεδος.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Unibrain, Stabilton (κοινές), Τεχνοδομή, Ζήνων Ρομποτική, Space, Ατέρμων, ΕΡΓΑΣ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Κανάκης και Μύλοι Κεπένου.



Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 70 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 4,48% έναντι της σχεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 5,8 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 2.194.430 τεμαχίων της ΕΣΚΙΜΟ (κοινές) στην τιμή των 2,10 ευρώ και ένα πακέτο 5.859 τεμαχίων της Βιοχάλκο στην τιμή των 4,32 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 400.000 τεμαχίων της Μπαλάφας στην τιμή των 3,02 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v