Είναι ώρα να κτίσουμε!

Γυρίστε γύρω σας. Τι θα δείτε; Γκρίνια, απογοήτευση, φόβο. Καταπληκτικά σημάδια για κάποιον, ο οποίος πιστεύει ότι τα κέρδη είναι για τους λίγους και τολμηρούς και όχι για τους πολλούς. Δεν διεκδικούμε την μαντική τέχνη, ούτε υποστηρίζουμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει σώνει και καλά σήμερα ή αύριο το πρωί. Ούτε και μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν πλέον σημαντικές ευκαιρίες.

Είναι ώρα να κτίσουμε!
Γυρίστε γύρω σας. Τι θα δείτε; Γκρίνια, απογοήτευση, φόβο. Καταπληκτικά σημάδια για κάποιον ο οποίος πιστεύει ότι τα κέρδη είναι για τους λίγους και τολμηρούς και όχι για τους πολλούς. Δεν διεκδικούμε την μαντική Τέχνη, ούτε υποστηρίζουμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει σώνει και καλά σήμερα ή αύριο το πρωί. Ούτε και μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν πλέον σημαντικές ευκαιρίες και ότι ένας συνετός επενδυτής μπορεί να δημιουργήσει ένα πολλά υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο για το μέλλον.

Τα περιθώρια της πτώσης έχουν περιοριστεί αισθητά. Το λάστιχο έχει ήδη τεντωθεί υπερβολικά. Ασφαλώς και υπάρχει πιθανότητα να δούμε και χειρότερα, κάτω από το βάρος απρόσμενων εξελίξεων στις διεθνείς αγορές. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν ήδη στην αγορά είναι προκλητικές. Κι επιτρέπουν στον καθέναν να κτίσει δίχως βιάση το χαρτοφυλάκιο του.

Κοιτώντας κανείς στο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι οι πραγματικά και όχι περιστασιακά κερδισμένοι στις αγορές ήσαν εκείνοι που έκτισαν θέσεις σε τέτοιες περιόδους. Η διαφορά με το παρελθόν έγκειται στην ταχύτητα. Ίσως οι επενδυτές δεν χρειαστεί αυτή την φορά να περιμένουν μία δεκαετία για να γυρίσει και πάλι ο τροχός…

Τη στιγμή αυτή υπάρχουν πολλές αξιόλογες εταιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίες προσφέρουν σημαντικές μερισματικές αποδόσεις. Ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που τα κέρδη τους ψαλιδιστούν εξαιτίας της ύφεσης. Μερισματικές αποδόσεις που είναι ευθέως ανταγωνιστικές σε σχέση με το ταμιευτήριο ή τα ομόλογα.

Υπάρχουν επίσης υγιείς εταιρίες που διαπραγματεύονται σε τιμή χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας. Εταιρίες, που αν κάποιος χρειαζόταν να τις δημιουργήσει από την αρχή θα πλήρωνε ασφαλώς περισσότερα χρήματα από εκείνα που αναγράφονται στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε φρούδες ελπίδες ή να χρυσώσουμε το χάπι για τους ”βασανισμένους” και ”δυστυχισμένους”. Η ζώσα πραγματικότητα είναι γνωστή σε όλους μας και την αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μόνο που αυτή η πραγματικότητα έχει τελικά δύο όψεις. Η μία είναι εκείνη της καθημερινής μιζέριας της Σοφοκλέους. Η δεύτερη είναι εκείνη που περιγράφεται μέσα από τις ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει αυτή η κρίση.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v