Στα 13,38 ευρώ (4.559 δρχ.) η Εθνική!!!!

Οι πιέσεις στην Εθνική (-4,7%, κλείσιμο στα 13,38 ευρώ) χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, παρά το αγοραστικό ενδιαφέρον στον ΟΤΕ (2,54%) και την απορρόφηση των πιέσεων στην Cosmote. Ενθαρρυντικές ενδείξεις από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Intracom, στη ρότα των έντονων διακυμάνσεων η Informatics (17,91%) και ιστορικό χαμηλό για Unibrain (3,38 ευρώ).

Για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση η αγορά ”κάθησε” πάνω σε ένα ”σωσίβιο” που λεγόταν ΟΤΕ, ο οποίος με τα κέρδη 2,5% που κατέγραψε κλείνοντας στο υψηλό της ημέρας, μπόρεσε αρχικά να συντηρήσει τον γενικό δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.700 μονάδων.

Στη συνέχεια, όταν ενδοσυνεδριακά απαλύνθηκαν οι πιέσεις σε Εθνική και Eurobank, ο ΟΤΕ κατάφερε να οδηγήσει την αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και να δώσει το έναυσμα σε κάποια περιφερειακά επενδυτικά σχήματα να επιχειρήσουν μια μετρημένα ανοδική κίνηση.

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν και αποτελούν ένα τεράστιο βαρίδι για την αγορά και είναι ενδεικτικό ότι αυτές ”ευθύνονται” για 8,5 από τις 10 μονάδες που απώλεσε σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο ο γενικός δείκτης τιμών.

Η Εθνική φέρεται να δέχτηκε σήμερα τις βολές δύο αποχωρήσαντων αμερικανικών τραπεζών (σύμφωνα με πληροφορίες διοχέτευσαν στην αγορά 220.000 τίτλους), καθώς στις τράπεζες επιδρούν αυτή την στιγμή δύο καταλυτικοί παράγοντες. Αφενός, διαπραγματεύονται με υπερτίμηση της τάξεως του 30% περίπου έναντι των ομοειδών κλάδων στην ευρωζώνη, αφετέρου υιοθετούνται ευρέως πλέον τακτικές τύπου stop – loss.

Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι υπάρχει μια μερίδα επενδυτών, προφανώς η πλειοψηφία, που θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να καταγράψει ζημιές 4 ή 5 ευρώ πουλώντας σε αυτά τα επίπεδα, προκειμένου σε μέλλοντα χρόνο με την διαθέσιμη ρευστότητα που δημιουργείται από την υιοθέτηση αυτής της τακτικής, να τοποθετηθεί λόγου χάρη, 25-30% χαμηλότερα, προσδοκώντας σε μια αντίδραση της τάξεως του 50% από τα νέα επίπεδα ώστε το trade να κλείσει χωρίς ζημιά.

Εν αντιθέσει, στον ΟΤΕ η τακτική αυτή έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό συντελεστεί με συνέπεια το τελευταίο διήμερο να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις επανατοποθέτησης.

Το κλείσιμο βρήκε τον γενικό δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στις 1.727,09 μονάδες (-0,57%) εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την τάση στο εύρος της αγοράς, όπου η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών ανήλθε στο 4 προς 1 υπέρ των πρώτων, με τους δείκτες FTSE Small Cap και Mid Cap να κλείνουν με απώλειες 1,53% και 1,49% αντίστοιχα.

Αυξημένη η συναλλακτική δραστηριότητα στα 76,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ περίπου 19 εκατ. ευρώ αφορούν σε συναλλαγές επί τριών μετοχών και δη της Εθνική, ΟΤΕ και Informatics.

Όσον αφορά στην βραχυχρόνια τάση, η κατάσταση στο εξωτερικό παραμένει χείριστη με τον DAX να σφυροκοπείται από την έξοδο των ασφαλιστικών ταμείων, τάση η οποία τουλάχιστον για σήμερα δεν αφομοιώθηκε από την Σοφοκλέούς. Εάν όμως και αύριο δεν υπάρξει αντίδραση, είναι εξαιρετικά πιθανό η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θέλοντας και μη να ακολουθήσει.

Τέλος, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις η εξέλιξη της συνεδρίασης στην αγορά παραγώγων, όπου αμβλύνθηκε εκ νέου το discount στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Νάκας, Τεχνοδομή, Fanco, Κέκροψ, ΑΕΓΕΚ (κοινές), Παρνασσός, Περσεύς, Ντεσπέκ Ελλάς, Τρία Άλφα και Αθηναϊκές Συμμετοχές.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Νάκας, Τεχνοδομή, Αττικές Εκδόσεις, Περσεύς, Unibrain, Ατέρμων, Ζήνων Ρομποτική, Σελόντα, Μινωικές Γραμμές και Ευρωσύμβουλοι.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε σε 76 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 8,57% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 602 τεμαχίων της Folli Follie στην τιμή των 14,44 ευρώ, ένα πακέτο 38.830 τεμαχίων του Τιτάνα (κοινές) στην τιμή των 33 ευρώ και ένα πακέτο 275.450 τεμαχίων της ΔΕΗ στην τιμή των 13,34 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 257.710 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,64 ευρώ και ένα πακέτο 1.191.376 τεμαχίων της Τεχνικής Ολυμπιακής στην τιμή των 2,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v