Short selling - ωράριο συζητά η διοίκηση του ΧΑ

Tον περιορισμό του ωραρίου της συνεδρίασης πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., μέλος του ΧΑ, ως μέτρο για την τόνωση της αγοράς, ενώ ο κ. Αλεξάκης, που δεν πήρε σαφή θέση στην παραπάνω πρόταση, δεν αποκλείει την πιθανότητα περιορισμού του short selling μόνο στους market makers.

Short selling - ωράριο συζητά η διοίκηση του ΧΑ
Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων με άξονα την άμεση ανάσχεση της συνεχούς πτώσης που παρατηρείται τελευταίως στη Σοφοκλέους, απασχολεί τις αρχές του Χρηματιστηρίου αρκετές μέρες πριν τη χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν στην αύξηση κόστους για το δανεισμό τίτλων.

Στην τελευταία τους συνεδρίαση τα μέλη του ΔΣ του Χρηματιστηρίου αναφέρθηκαν σε ρυθμίσεις που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν έστω μερικώς στον περιορισμό της υποχώρησης των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ”euro2day”, μέλος της Διοίκησης πρότεινε τον περιορισμό του ωραρίου της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, αναφέροντας πως η πεντάωρη διάρκεια αυτού, με τη ρευστότητα ιδιαίτερα περιορισμένη, επιτείνει το αρνητικό κλίμα αφού το διάστημα που ουσιαστικά πραγματοποιούνται συναλλαγές είναι πολύ μικρότερο.

Ο κ. Αλεξάκης δεν πήρε σαφή θέση στην παραπάνω πρόταση, ωστόσο, σύμφωνα με πηγες του ”euro2day”, δήλωσε στα μέλη του ΔΣ πως σκέφτεται το ενδεχόμενο περιορισμού του short selling μόνο στους market makers.

Ως γνωστόν, σήμερα τη δυνατότητα του short selling έχουν όλα τα μέλη του Χρηματιστηρίου Παραγώγων (71).

Αν και ο πρόεδρος του ΧΑ δεν διευκρίνισε σε ποιους Ειδικούς Διαπραγματευτές αναφέρεται (τύπου Α ή Β), παράγοντες της αγοράς υπογράμμιζαν πως ενας τέτοιος περιορισμός στους έχοντες τη δυνατότητα άσκησης short selling είναι μάλλον απίθανο να λειτουργήσει θετικά για την αγορά, αφού ούτε στη βελτίωση του κλίματος θα συνεισφέρει, αντίθετα θα προκαλέσει τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας επενδυτών από τη διαδικασία αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v