Ούτε καν τα προσχήματα…

Βαραίνει όλο και περισσότερο η αγορά, καθώς η προσωρινή ανακωχή των πωλητών φαίνεται να λαμβάνει τέλος, με αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί μέχρι και 5% χαμηλότερα. Στο μάτι του κυκλώνα πλέον η ίδια η αγορά και οι συνοδοιπόροι της.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και οι 1.700 μονάδες απειλούνται με... καθίζηση, καθώς συνεχίζονται αφειδώς οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, σήμερα, με αιχμή την Εθνική.

Ενδεικτικό της εικόνας που εμφανίζει η αγορά από το τέλος Αυγούστου, είναι οι απώλειες συνολικά 400 μονάδων (από τις 27/08), με τον FTSE 20 και τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφουν ακραίες πλέον απώλειες.

Μικρός μεν ο δανεισμός, από την ΕΤΕΣΕΠ, πλην όμως κάνουν την εμφάνισή τους όσοι είχαν έγκαιρα προμηθευτεί από την προηγούμενη εβδομάδα μετοχές των Vodafone και Εθνικής. Επώδυνες μέχρι στιγμής οι συνέπειες για αμφότερες τις μετοχές.

Το παράδοξο είναι πως φαινομενικά παρατηρείται ηρεμία στην αγορά παραγώγων, που φροντίζεται να απονευρωθεί και αυτή, μετά την αγορά μετοχών και την αγορά μικρομεσαίων τίτλων.

Σε ό,τι αφορά στην κατάταξη των εισηγμένων, αυτή λίγο πολύ αποτιμάται ως ορθολογική πλέον, καθώς ΟΤΕ και 3E βρίσκονται πλέον στις πρώτες δύο θέσεις. Ακολουθεί στην τρίτη η Eurobank, δηλαδή η τράπεζα που από πλευράς λειτουργικών εσόδων βρίσκεται σε συγκριτικά καλύτερη θέση από ό,τι οι υπόλοιπες του κλάδου.

ΣΗΜ: Φαντάζει... αφελές να υπεραμύνονται οι αρχές των ποιοτικών κριτηρίων, του ξεκαθαρίσματος της αγοράς και να επιτρέπουν την αθρόα εισαγωγή εταιριών, ακόμη και εκείνων που στα ενημερωτικά τους δελτία εμφανίζουν πλήθος παρατυπιών, δραστηριοτήτων πέραν των αρμοδιοτήτων τους, φτάνοντας ορισμένες φορές μέχρι και σε εταιρίες που έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα.

ΣΗΜ2: Εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα. Για πολλοστή φορά διευκρινίζουμε πως δεν θεωρούμε τα Παράγωγα αποκλειστικό υπαίτιο της πτώσης, αλλά καταλύτη, επιταχυντή της ούτως ή άλλως απαξιωτικής τάσης που έχει τη ρίζα της σε ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.

Για τα μετοχοδάνεια, από πλευράς αρχών, σιγή, τις υποαξίες συμμετοχών θυγατρικών των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, σιωπή, για την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της ίδιας της ΕΧΑΕ, ελάχιστα πράγματα, για τα ενέχυρα και τις υποχρεώσεις βασικών μετόχων, η πληροφόρηση ενημέρωση προσκρούει στο άλλοθι των... προσωπικών δεδομένων.

Ας μην κρυβόμαστε προσχηματικά πίσω από την δαιμονοποίηση των Παραγώγων για να μην παραδεχθούμε τα χρόνια, ουσιαστικά προβλήματα, ανικανότητα και αδυναμίες μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v