Έργα όχι λόγια…

Μιλούν και πάλι για μέτρα, για εφαρμογή νόμων που οι ίδιοι εδώ και καιρό έχουν ψηφίσει και νομοθετήσει. Εάν θέλουν να μας πείσουν, καθώς διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα φτάνει στο ”κόκαλο” της οικονομίας, ας το αποδείξουν έμπρακτα τώρα. Ιδού η αγορά, ιδού και τα έργα σας, αρμόδιοι της Σοφοκλέους και του ΥΠΕΘΟ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δύσκολη όσο και καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση όχι τόσο για την βραχυπρόθεσμη τάση που παραμένει πτωτική, όσο για την ίδια την αξιοπιστία πλέον των αγορών, σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα – αύριο θα φανεί κατά πόσο, οι τελευταίες συντονισμένες κινήσεις τραπεζιτών, διαχειριστών για τα του οίκου τους, μπορεί να πείσουν πέραν των ιδίων, το ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Εάν οι ίδιοι που εμφανίζονται υπέρμαχοι τις τελευταίες ημέρες και με ομοβροντία εκθέσεων – δηλώσεων χθες, αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν εμπιστοσύνη στον κλάδο, ενδέχεται να ακολουθήσουν και οι επόμενοι, δηλαδή οι όπου γης, εμείς.

Θα φανεί στα καθ’ ημάς, κατά πόσον εμπιστεύεται η ίδια η Εθνική, την ουσία του περιεχομένου της τελευταίας της έκθεσης – ανάλυσης για το χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας μας. Παρεμπιπτόντως, στη συγκεκριμένη ανάλυση, ουδέν αναφέρεται για τα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, δηλαδή, μετοχοδάνεια, υποτιμημένα χαρτοφυλάκια, υποαξίες, κεφαλαιακή επάρκεια, λειτουργικά έσοδα.

Για όσο δεν δίνονται επί της ουσίας απαντήσεις σε ερωτήματα που εύλογα θέτουν διάφοροι (μεταξύ αυτών και το euro2day.gr) το κοινό δικαιολογημένα θα παραμείνει επιφυλακτικό. Θα εξαρτηθεί κυρίως από τις τράπεζες σήμερα, για το περιεχόμενο και τη διάρκεια της ανάσχεσης του απαξιωτικού κλίματος που αυτοί εννοούν. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα επιδράσει προσθετικά σε βάρος του ΟΤΕ το νέο πρόβλημα που ανακύπτει μέσω του Ηellas Sat, τη στιγμή που δεν έχουν επιλυθεί σοβαρότερα ίσως ζητήματα του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στους μικρούς, η συνεδρίαση, σήμερα λόγω Lannet, αποκτά ένα ιδιαίτερο χρώμα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ανακοινωθεί αρμοδίως, χρηματιστηριακά, ότι ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής της νεοεισαγόμενης, προτίθενται να ρευστοποιήσουν 14.810 τεμάχια μέχρι το τέλος του μήνα.

Στα θετικά των ημερών θα πρέπει να αναφερθούν η αντίδραση της μετοχής της Coca Cola/3E, η ύστερα από ατελείωτη πίεση προσπάθεια, να ανασχεθεί η τάση χαμηλότερα των 4 ευρώ η μετοχή της Βιοχάλκο, η σταθερότητα που εύλογα επιδεικνύουν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ – ΔΕΗ, αλλά και ορισμένες ”μικρές” που ξεχωρίζουν το τελευταίο δίμηνο με τη σταθερότητά τους. Ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική η περίπτωση της Kego, χωρίς ευτυχώς, να είναι η μόνη.

ΣΗΜ 1: Οι τελευταίες κινήσεις και μόνον του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού που εξετάζει ρηξικέλευθα μέτρα, που φθάνουν μέχρι και την αποβολή προβληματικών εταιριών από τη Σοφοκλέους, επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ύστατη προσπάθεια που καταβάλλεται για να σωθούν μεγέθη της πραγματικής οικονομίας. Όλα τα μέτρα που εξετάζονται και διαρρέονται είναι σωστά, μόνο που παραδοσιακά επιφυλακτικοί, θα θυμίσουμε ότι για παράδειγμα η απόσυρση προβληματικών εταιριών, έχει εδώ και καιρό θεσμοθετηθεί – νομοθετηθεί και πολύ απλά δεν εφαρμόζεται. Νομοθετημένες είναι άλλωστε οι αρμοδιότητες της Ε.Κ. για τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων, μόνο που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν εφαρμόζονται. Οι ίδιοι υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένενων, οι ίδιοι εγκρίνουν τις νέες εισαγωγές, οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν πράγματα που ο μέσος επενδυτής δεν γνωρίζει. Νομοθετικό πλαίσιο στη Σοφοκλέους υπάρχει, μόνο δυστυχώς που τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζεται, λόγω πολιτικού ή άλλου κόστους.

ΣΗΜ 2: Σωστά τα μέτρα, αλλά εμείς θα επιμείνουμε ότι παραμένουμε η αδιαφανέστερη μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών. Αυτονόητα, που αφορούν στην πληροφόρηση – ενημέρωση μέχρι και του τελευταίου μικροεπενδυτή είναι εδώ και δεκαετίες, θέσφατα από τη Ν. Υόρκη μέχρι την… Πράγα. Στη Σοφοκλέους, παρά την θέληση στα λόγια, διαπιστώνεται ότι καθημερινά γίνονται βήματα προς τα πίσω. Πιο συγκεκριμένα, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΧΑΑ, δημοσιοποιούνταν στοιχεία που αφορούσαν στα μερίδια αγοράς των χρηματιστηριακών στην αγορά Παραγώγων. Μέχρι πρόσφατα, αναφέρονταν στοιχεία χρήσιμα, για το τι συμβαίνει στο ΧΠΑ. Αρκετά από αυτά, σταδιακά από την αρχή του χρόνου έχουν καταργηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v