Άντε γεια!

Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να απολύσει εξ’ αποστάσεως τον μέχρι πρότινος ισχυρότερο άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο προπονητής της ομάδας, Τάκης Λεμονής, πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Στο σημείο αυτό ακριβώς έγκειται η διαφορά του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας ρισκάρει τα χρήματά του και είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να παίρνει σκληρές αποφάσεις.Το κράτος επιχειρηματίας – αντίθετα- αγνοεί τα αποτελέσματα και επιμένει να στηρίζει τα … δικά του παιδιά!

Άντε γεια!
Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να απολύσει εξ’ αποστάσεως τον μέχρι πρότινος ισχυρότερο άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο προπονητής της ομάδας Τάκης Λεμονής πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Κι αυτό διότι τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού δεν ήσαν τα αναμενόμενα.

Στο σημείο αυτό ακριβώς έγκειται η διαφορά του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας ρισκάρει τα χρήματά του και είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να παίρνει σκληρές αποφάσεις για να προστατέψει την περιουσία του.

Το κράτος επιχειρηματίας – αντίθετα- έχει μία ιδρυματική συμπεριφορά. Αγνοεί τα αποτελέσματα και επιμένει να στηρίζει τα … δικά του παιδιά!

Η κρίση στην Σοφοκλέους δεν είναι κάτι καινούργιο. Κάτι που μας προέκυψε ξαφνικά χτες. Η κρίση είναι παρούσα εδώ και τρία χρόνια. Η Σοφοκλέους έπεφτε όταν οι ξένες αγορές βρισκόντουσαν σε κατάσταση ευφορίας, πέφτει και τώρα που οι ξένες αγορές βρίσκονται στον αστερισμό της αρκούδας.

Η μεγαλύτερη ζημία για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο.

Ότι στην Σοφοκλέους έγινε ένα μεγάλο παιγνίδι, αυτό τελείωσε και το επόμενο θα λάβει χώρα μετά από δέκα ή είκοσι χρόνια. Γιατί άραγε να αγοράσει κανείς σήμερα μετοχές αν αυτές πρόκειται να του προσφέρουν αποδόσεις μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η μετοχική ιδέα δεν ”πέρασε” στις πλατιές μάζες. Δεν έγιναν όλα εκείνα που θα έπρεπε για να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει χρηματιστήριο και τι σημαίνει να επενδύει τα χρήματά του σε μετοχές.

Η εικόνα που έχει περάσει στον κόσμο είναι ότι η Σοφοκλέους δεν είναι κάτι άλλο πέρα από μία ”σφηκοφωλιά απατεώνων”. Με μία τέτοια εικόνα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι, ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που παρατηρήσουμε μία σημαντική κίνηση στις αγορές του εξωτερικού.

Η εύκολη απάντηση είναι ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται ο Τύπος. Ως γνωστόν, στην χώρα αυτή για όλα ευθύνεται ο Τύπος. Για τα τροχαία, τις πυρκαγιές, τις κακοτεχνίες στους δρόμους και για τον Βασιλάκη που δεν έφαγε προχτές το φαγητό του…

Οι αγορές μπορεί να ανεβαίνουν και να πέφτουν. Αυτή είναι η ”δουλειά” τους. Να μην συγχέουμε όμως το πόσο ισχυρό είναι ένα χρηματιστήριο με τις διακυμάνσεις των τιμών. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η σοβαρότητα μιας χρηματιστηριακής αγοράς έχει σχέση με την συμμετοχή του κόσμου σ’ αυτήν και τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι φορείς του χειρίζονται τις κρίσεις.

Για την σημερινή εικόνα της ντροπής κάποιοι έχουν την ευθύνη τους. Κάποιοι δεν πήραν τα μέτρα τους. Κάποιοι είναι οι αδύναμοι κρίκοι όλης αυτής της ιστορίας. Κάποιοι δεν θα έπρεπε να είναι μαζί μας.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v