Η Εθνική δίνει ανάσες στην περιφέρεια

Ήταν εξ’ αρχής γνωστό, πως ένα σχετικά σταθερότερο κλίμα στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική, θα έδινε τη δυνατότητα αξιοποίησης από τα επενδυτικά σχήματα. Ετσι, Lantec (26%) και Informatics (14,77%) έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιμής το 30% του τζίρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι Γερμανοί μπορούν, εμείς όχι. Με το περίπου 30% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε μόλις δύο μετοχές (Lantec, Informatics) θα ήταν άσκοπο να αναφερθούμε σε οτιδήποτε άλλο αφορά στην ουσία του προβλήματος.

Παρόλα αυτά, για να μην δικαιολογούμε τον τίτλο του μονίμως μεμψίμοιρου, κρατάμε τα θετικά της ημέρας. Το σταθερό θεσμικό δίδυμο της χρονιάς, μέχρι σήμερα, (ΟΠΑΠ –ΔΕΗ), καταφέρνει και συντηρεί την θέση του έστω και με κόπο.

Από πλευράς τραπεζικών μετοχών, στην Εθνική φαίνεται ότι τηρείται η συμφωνία αγοραστών – πωλητών, και αφενός μεν αποφεύγονται τα χειρότερα, αφετέρου διαμορφώνεται ζήτηση στα 13,4 – 13,5 ευρώ. Η μετοχή εμφανίζει επιπλέον αυξημένη εμπορευσιμότητα. Μεταξύ 10,8 – 10,9 ευρώ η μετοχή της Eurobank, προς τα 11 ευρώ της Alpha, ενώ στον ΟΤΕ υπάρχει, δυστυχώς, και προσφορά και πίεση προς τα 11 ευρώ πάλι.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που στην Ευρώπη το κλίμα είναι σαφώς βελτιωμένο, εν αναμονή των ”αμετάβλητων” ευρωπαϊκών επιτοκίων. Το παρήγορο είναι, αυτό που εξ’ αρχής είχε επισημανθεί, πως με σταθερή την Εθνική, τα επενδυτικά σχήματα θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.

Μια πρόχειρη ματιά στις δέκα πρώτες από πλευράς εμπορευσιμότητας και αποδόσεων, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Μένει να έχουμε και για τη συνέχεια, στις επόμενες τρεις – τέσσερις συνεδριάσεις, ένα σχετικά σταθερότερο κλίμα στη Σοφοκλέους, που θα επιτρέψει τις κινήσεις σε αυτής της κατηγορίας τις μετοχές, με σκοπό την κατοχύρωση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ρευστότητας.

ΥΓ. Σαφώς και περιμένουμε την υιοθέτηση – έγκριση όλων σαφώς ανεξαιρέτως των μέτρων, πλην αυτού που αφορά στους ”παίκτες” του ΧΠΑ, περιμένουμε όμως βεβαιότατα στη συνέχεια την άμεση υλοποίηση – εφαρμογή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v