Επιτέλους, ράλι και στη Σοφοκλέους!!!

Φόρτσαρε για τα καλά σήμερα η Σοφοκλέους με το Γ.Δ να υπερβαίνει τις 1.800 μονάδες, τον FT 20 να καταγράφει κέρδη 5%, ενώ παρόμοια κέρδη κατέγραψαν 170 εισηγμένες. Με τζίρο 98 εκατ. ευρώ, καταλυτική ήταν η αρωγή των τραπεζών (5,34%) και των τηλεπικοινωνιών (4,91%). Κέρδη 11% για Intracom και 9,5% για Βιοχάλκο, ενώ Βιοτέρ, Ικτίνος, Προοδευτική και Αθηνά έκλεισαν κοντά στο απόλυτο limit up.

Τέτοια συνεδρίαση είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε! Οι μισές εισηγμένες (170) να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%, τον τραπεζικό κλάδο στο +5,34%, την Εθνική στο +5,2%, την Alpha Bank στο 6,2%, τον ΟΤΕ στο +6% κ.ο.κ.

Τα θετικά σημεία αναφοράς είναι αναρίθμητα, και όσοι ασχολήθηκαν σήμερα με τη Σοφοκλέους, έχουν σε μεγάλο βαθμό αντίληψη του τι συνέβη. Παρά ταύτα, αυτό που μετράει δεν είναι το τι έγινε σήμερα, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι, και προπάντων μια ”δεύτερη ματιά” στο τι συνέβη σήμερα.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να αναδείξουμε τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία πωλητών, ιδιαίτερα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Το ότι οι πιο ”υπερπιεσμένοι” τίτλοι ήταν συνάμα αυτοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη (Intracom, OTE και ETE τα πιο εμφανή παραδείγματα) σίγουρα δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφισβήτηση ως προς την προαναφερθείσα άποψη.

Κατά δεύτερο λόγο, η αύξηση του τζίρου ανέδειξε την έστω μερική επανεμφάνιση αγοραστών. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η αντίστοιχη αντίδραση που συντελείται στο εξωτερικό φέρει το μέσο ημερήσιο τζίρο να είναι σχεδόν υπερδιπλάσιος του μέσου εβδομαδιαίου όρου του τελευταίου μήνα, κάτι που δεν συνέβη στο ΧΑΑ.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, το ότι ο Γενικός Δείκτης διέσπασε με σχετική ευκολία ανοδικά το επίπεδο των 1.800 μονάδων, κλείνοντας στις 1.807,09, με κέρδη 4,1% σίγουρα είναι θετικότατο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ίδιος Δείκτης, κατά την τελευταία εβδομάδα, έδειχνε να ”αψηφά” πλήρως όλες τις στηρίξεις που συνάντησε στη πτωτική του κίνηση.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Δείκτης, μέσα σε ένα τριήμερο, έχει κερδίσει 100 μονάδες από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.704 μονάδων, αποδεικνύοντας ότι η συμπίεση των τιμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οδήγησε σε μαζική επανεμφάνιση αγοραστών, ασχέτως του εάν εκλείπουν ακόμα τα μακροοικονομικά δεδομένα ικανά να μεταβάλλουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς, η τάση της ερχόμενης εβδομάδας θα κριθεί εν πολλοίς από την κίνηση των Ευρωαγορών.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση που η αντίδραση δεν διαρκέσει πέραν της Δευτέρας, η πρόκληση του ανοίγματος ”short” θέσεων σε αυτά τα επίπεδα θα αποδειχθεί ελκυστική, ενώ απολύτως απαραίτητη είναι η διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου η αγορά να αποκτήσει επιτέλους βάθος, το οποίο επιτρέπει, αν θέλετε, και την εξομάλυνση των έντονων διακυμάνσεων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοτέρ (17,86%), Ικτίνος (17,61%), Πρόοδος (17,39%), ΑΘΗΝΑ (17,14%), ΑS Company (14,02%), Ευρωπαϊκή Τεχνική (13,89%), Ντεσπέκ Ελλάς (13,08%), ETBA Leasing (12,80%), Rainbow (12,64%) και Λανακάμ (κοινές) (12,0%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Paperback, Θεμελιοδομή, Αγροτική Ζωής και Κλαουδάτος.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Paperback και Αγροτική Ζωής.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε σε 98 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 22,5% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 1,7 εκατ. αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Λυμπέρης στην τιμή των 1,23 ευρώ και ένα πακέτο 50 τεμαχίων της Δυναμική Ζωής στην τιμή των 4,54 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν τέλος δύο πακέτα (70.000, 100.000 τεμαχίων αντίστοιχα) του ΟΠΑΠ στην τιμή των 10 ευρώ έκαστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v