Θετικό πλεονέκτημα οι long θέσεις στο ΧΠΑ

Το κλείσιμο των short θέσεων στο ΧΠΑ και η αντικατάστασή τους με συμβόλαια long, χωρίς... να ανοίξει μύτη, σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάκαμψη των διεθνών αγορών δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συντήρηση και της τάσης προς τις 1.880 μονάδες. Αλλωστε, για να εμφανίσουν κέρδος οι νέες θέσεις στο ΧΠΑ θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση, τουλάχιστον, για τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Eβδομάδα με μορφή... Ιανού, αυτή που έκλεισε, δείχνοντας το γελαστό της πρόσωπο, με φθινοπωρινό ”ραλάκι” από Νέα Υόρκη μέχρι Σοφοκλέους.

Η κορύφωση της απόδοσης των ομολόγων, οι συντονισμένες προσπάθειες στήριξης σε όλες της αγορές και η τάση ανάκαμψης του δολαρίου ήταν παράγοντες καθοριστικοί για το ”γύρισμα” των αγορών.



Στην Σοφοκλέους ο Δείκτης, με εντυπωσιακή επαναφορά το τελευταίο διήμερο, ειδικά χθες, κατάφερε όχι μόνο να... ισοφαρίσει τις αρχικές απώλειες – μέχρι και την Τετάρτη, αλλά να αντιδράσει με εβδομαδιαία κέρδη 0,83% στις 1.807 μονάδες.



Εντυπωσιακή ήταν την Παρασκευή η συμπεριφορά μετοχών του FTSE 20, με προεξάρχουσα την Εθνική, η τιμή της οποίας ανέκαμψε σημαντικά προς τα 14,2 ευρώ. Εντυπωσιακό το 11% της Ιντρακόμ, ”έκλεισε” στα 5,84 ευρώ, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιπες.



Από τους βασικούς κλαδικούς δείκτες ο τηλεπικοινωνιακός ”έκανε την διαφορά”, καθώς κέρδισε 2,8% σε εβδομαδιαία απόδοση, με τον ΟΤΕ, να αντιδρά από τα 10,6 ευρώ της Τετάρτης (με τοποθετήσεις που αποδόθηκαν στο…ΙΚΑ) σήμερα στα 11,82% δίνοντας το έναυσμα.



Για τη συνέχεια η υπέρβαση αρχικά της βασικής ”αντίστασης” των 1.765 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές 25-30 εκατ. ευρώ – αγορές blue chips και η τάση που συντηρήθηκε πέραν των 1.805 μονάδες αποτελούν ισχυρή ένδειξη για συντήρηση της τάσης προς τις 1.880 μονάδες.

Αλλωστε οι short θέσεις στην πλειονότητα τους, κατάφεραν μετά την άνοδο της Παρασκευής να κλείσουν χωρίς απώλειες και να αντικατασταθούν με Συμβόλαια ”αγοραστών”.

Πρακτικά, όπως επισημαίνουν παράγοντες του ΧΠΑ, ακόμη και όσοι είχαν τοποθετηθεί την Τετάρτη σε ΣΜΕ πώλησης του FTSE 20, πρόλαβαν την Παρασκευή και ”γύρισαν” με ελάχιστη ζημία τις θέσεις τους.

Σημειώνουν δε, πως πρώτη φορά παρατηρείται τέτοια μεταστροφή θέσεων (περίπου 50 χιλιάδες Συμβόλαια ) ”χωρίς να ανοίξει μύτη”. Για να εμφανίσουν κέρδος οι συγκεκριμένες θέσεις θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση τουλάχιστον για τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Αλλωστε είθισται, στις διεθνείς αγορές, να πραγματοποιούνται ”ραλάκια” αυτής της μορφής μεταξύ τέλος Οκτωβρίου – αρχών Νοεμβρίου με... προφανείς τους πολλαπλούς κερδισμένους.



Υ.Γ. Όταν οι αγορές ”γλύφουν” τα χαμηλά τους, ακολουθεί... sucker΄s rally, λένε ”χυδαία” οι αμερικανοί traders. Και ο νοών νοείτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v