ΧΑΑ: Αφορμή για φθηνότερες αγορές οι εκθέσεις

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της UBS για τις ελληνικές τράπεζες στάθηκε αφορμή να ρευστοποιηθούν σημαντικές θέσεις των τραπεζικών μετοχών, διαμορφώνοντας τάση και παρασύροντας χαμηλότερα και το υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αφομοιώθηκε γρήγορα από την αγορά με αποτέλεσμα να διατηρείται η άνοδος με 274 μετοχές σε θετικό πρόσημο.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για πολλοστή φορά φημολογείται στην αγορά πως οι ξένοι οίκοι χρησιμοποιούν τις εκθέσεις τους για να ”πατρονάρουν” την τάση, να διαμορφώσουν κλίμα.

Παρ’ όλ’ αυτά, ισχυρότατος χρηματιστηριακός παράγων από αυτούς που κατά παράδοση εμφανίζεται πωλητής, θεωρεί πως εάν ξένοι διαχειριστές έχουν ρευστοποιήσει στα ψηλά τραπεζικούς τίτλους το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανασχέσουν την δυναμική της αγοράς και να ξανατοποθετηθούν χαμηλότερα από εκεί που πούλησαν.

Αυτό έγινε περισσότερο ξεκάθαρο γύρω στις 14.00΄, όταν στην προσέγγιση των 3.000 μονάδων για τον DAX αντέδρασαν οι Alpha, Εθνική, με αγορές από εγχώριο χαρτοφυλάκιο, ξαναδίνοντας ανοδική τάση στον κλάδο.

Ακολούθησε η Eurobank και, σταδιακά μηδένισε προς τα 16,25 ευρώ τις πρόσκαιρές της απώλειες η μετοχή της Εμπορικής. Θεωρούμε, προσωπικά ο γράφων, πως το διαχειριστικό αυτό παιχνίδι επιβεβαιώνει την βραχυ-μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά του δείκτη, της αγοράς, καθώς επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων για τραπεζικούς τίτλους.

Απλά ορισμένες εκθέσεις χρησιμοποιούνται ως αφορμή για να πραγματοποιηθεί διπλό και με πρόσθετο κόστος front running σε μετοχές του δείκτη.

Ζητούμενο για σήμερα, καθώς κρατούν τις δυνάμεις τους οι ΟΤΕ, Cosmote, Vodafone, Ιntracom, η επαναπροσέγγιση των 1.855 μονάδων για τον δείκτη, των 928 για τον FTSE 20 και το άνοιγμα νέων θέσεων αγοραστών στα παράγωγα.

ΣΗΜ. Την ίδια στιγμή που η UBS ανακοινώνει την έκθεσή της για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, η HSBC μέσω της δικής της αναφέρεται θετικά για τις Εθνική, Eurobank, ενώ διαπιστώνει δυσκαμψία σε Alpha, και Εμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v