Πέρασαν από συμπληγάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος (-0,49%) και ειδικότερα Εμπορική (-3,45%) και Alpha (-1,39%) είχαν σήμερα την τιμητική τους τόσο σε επίπεδο εκθέσεων όσο και πωλητών, ιδιαίτερα προς το κλείσιμο της συνεδρίασης με σημαντικές επιπτώσεις στο πρόσημο του Γ.Δ. και του FT 20. Στο 4,5/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές, στα 95 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μια έκθεση της UBS Warburg, η οποία επί του πρακτέου, υποβαθμίζει το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, στάθηκε αφορμή για να δεχτούν προς το κλείσιμο σήμερα έντονες πιέσεις οι τίτλοι των τραπεζών που θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί κατά τον ελβετικό οίκο (Alpha Bank, Εμπορική), με την πρώτη να κλείνει με απώλειες 1,4% και την δεύτερη να κλείνει στο –3,5%.

Ουσιαστικά όλος ο κλάδος σήμερα, ”δοκιμάστηκε” από την ύπαρξη διόλου θετικών σχολίων, τα οποία η αγορά κλήθηκε να αξιολογήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο εξωτερικό τουλάχιστον, η τάση υπήρξε φρενήρης ανοδική.

Κι αν αυτά που λέει η UBS Warburg, η αγορά κάλλιστα μπορεί να τα ”βρει” μπροστά της, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική επανατοποθέτηση ρευστότητας σε τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που είχε ως συνέπεια 303 μετοχές να κλείσουν με κέρδη και μόλις 31 με απώλειες, ενδεικτικό ίσως των ιδανικών συνθηκών ”αυτονόμησης” που δημιουργούνται.

Αλλοιώς πως μπορεί να εξηγήσει κανείς το ότι ο FTSE 40 και ο FTSE Small Cap κατέγραψαν κέρδη 2,02% έκαστος, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες αποτέλεσαν τον μόνο κλάδο που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος (-0,49%), ενώ ο FTSE/ASE 20 στηριζόμενος αποκλειστικά στις τηλεπικοινωνίες (2,05%) και την ΔΕΗ (2,1%) κατέγραψε κέρδη μόλις 0,66%.

Αυτό που προκαλεί ανησυχίες είναι η φύση των εντολών πώλησης και δη, του ότι, ιδίως, στην Εμπορική, αυτές εκδηλώθηκαν εξαιρετικά άτσαλα, με συνέπεια η συνολική διακύμανση της μετοχής να ανέρχεται σε 1,14 ευρώ, αφού το χαμηλό των 15,50 ευρώ καταγράφηκε ένα λεπτό πριν το κλείσιμο, απόρροια αδιάκοπων ανοικτών εντολών πώλησης από τα 16 ευρώ και κάτω.

Στην Alpha οι πωλητές υπήρξαν πιο μετριοπαθείς. Εντούτοις και εκεί έδειξαν να επιδεικνύουν σαφή έλλειψη ”εμπιστοσύνης” στην βραχυπρόθεσμη κίνηση του τίτλου, δεδομένου ότι σε μια κατά τα άλλα ευμενή συγκυρία έσπευσαν να απεμπλακούν.

Επιπροσθέτως, αν η έκθεση της UBS αποτελεί το έναυσμα για πωλήσεις, οι αιτίες μπορεί να είναι άλλες, αφού η έκθεση ήταν γνωστή από το πρωί, και σε πρώτη φάση τουλάχιστον αντιμετωπίστηκε με αρκετή ψυχραιμία από τους θεσμικούς επενδυτές.

Η τάση στο εξωτερικό είναι θετική και αυτό δημιουργεί προσδοκίες για συνέχιση της αντίδρασης στο εύρος της αγοράς. Εντούτοις οι τράπεζες αν συνεχίσουν να αποτελούν μια ανοιχτή πληγή δεν μπορούν να συνδράμουν στην περαιτέρω επαναπροσέλκυση επενδυτών σε βάθος χρόνου.

Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον είχαμε και στην αγορά παραγώγων, όπου premium εμφανίζουν τα ΣΜΕ Οκτωβρίου και επί των δύο δεικτών, ενώ έχουμε ουσιαστικά τιμολόγηση σταθεροποίησης της αγοράς στα ΣΜΕ Νοεμβρίου.

Τέλος, έμφαση θα πρέπει να δώσουμε και στην ύπαρξη μιας ”αισιόδοξης” έκθεσης για τις ελληνικές τράπεζες που προέρχεται από την HSBC, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές στόχου που θέτονται για τις Εθνική και Eurobank είναι κατά 17% περίπου υψηλότερες των τρεχόντων, πάντα σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία προτροπή πώλησης ελληνικού τραπεζικού τίτλου.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Κλαουδάτος και Βαρβαρέσος.

Η συνολική αξία του τζίρου διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 23,38% έναντι της συνεδρίασης της Δευτέρας) εκ των οποίων τα 2,65 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (232.000, 231.000 τεμαχίων έκαστο) της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,60 και 2,61 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 52.330 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 12,30 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 1.000.000 τεμαχίων του Στρίντζη στην τιμή των 0,81 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v