”Εξαέρωση” του συστήματος στη Σοφοκλέους

Λίγο οι εκθέσεις της UBS για τις τράπεζες (-1,72%) και τις τηλεπικοινωνίες (-0,91%), λίγο η ανακοπή της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών δημιούργησαν την αίσθηση σε ορισμένους από τους ενεργούς παίκτες της Σοφοκλέους ότι θα πρέπει σιγά - σιγά να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη, όπερ και έπραξαν.

Η διόρθωση αναμενόμενη, το εύρος της προκαλεί ανησυχίες. Με αυτό το βασικό συμπέρασμα οφείλουμε να ξεκινήσουμε τη σημερινή ανασκόπηση της συνεδρίασης, αφού οι τράπεζες (-1,72%) αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως ευάλωτες στο μάλλον αρνητικό διεθνές περιβάλλον, χωρίς να αγνοείται η ”εξαέρωση” στη Περιφέρεια, όπου η τάση αποκόμισης κερδών, εν αντιθέσει με χθες, συντελέστηκε μετά τις 14.00 με ιδιαιτέρως έντονο τρόπο.

Η τελική εικόνα της αγοράς δεν μπορεί ωστόσο να κριθεί ως ”αρνητική”, αφού παρά τη διαμόρφωση της αναλογίας πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 5 προς 1 υπέρ των πρώτων, η συμπεριφορά των τίτλων της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης κάθε άλλο παρά αγελαία υπήρξε, ενώ και τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά (87 εκ. ευρώ με 2,3 εκ. σε πακέτα) σίγουρα δεν παραπέμπει σε τάση άμεσης απεμπλοκής.

Το αν η σημερινή συνεδρίαση και η τροπή που πήρε υπήρξε ”υγιής” θα το ξέρουμε ωστόσο αύριο. Και αυτό γιατί το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.800 μονάδων, και δη στις 1.801,37 (-1,5%) παραπέμπει σε προσπάθεια δημιουργίας βάσης.

Εάν όμως στο άνοιγμα αύριο έχουμε καθοδικό ξεκίνημα και αδυναμία επανάκτησης του συγκεκριμένου επιπέδου, κάτι που θα καθοριστεί εν πολλοίς από τη τροπή της απογευματινής συνεδρίασης στη Wall St., τότε η αγορά θα κληθεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, και κυρίως οι τράπεζες που βρέθηκαν στο προσκήνιο για τους ”λάθος” λόγους το τελευταίο διήμερο.

Εξάλλου, το ότι Εθνική (-2,4%) και Eurobank (-1,8%) οδήγησαν τις απώλειες, με την Alpha να ακολουθεί, σίγουρα αποτελεί σημείο αρνητικής αναφοράς, σε αντίθεση με τον ΟΤΕ η διόρθωση του οποίου παρέπεμψε σε μια μάλλον φυσιολογική αποκόμιση κερδών.

Στην αγορά παραγώγων δεν υπήρξε σημαντικό άνοιγμα short θέσεων, ωστόσο η διεύρυνση της υποτίμησης στο Νοέμβριο καταδεικνύει ενδεχομένως την επικρατούσα αντίληψη που κάνει λόγο για αδυναμία συντήρησης της ανοδικής τάσης στην υποκείμενη αγορά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: ΑΝΕΚ (προνομιούχες), Stabilton (κοινές), Γενική Τράπεζα, Λάντεκ Επικοινωνίες και Ασπίς Bank.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της ANEK (προνομιούχες).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 87 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 9,38% συγκριτικά με τη συνεδρίαση της Τρίτης) εκ των οποίων τα 2,30 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 66.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 12,22 ευρώ, ένα πακέτο 235.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 2,61 ευρώ και ένα πακέτο 60.000 τεμαχίων της Folli Follie στην τιμή των 14,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v