Αφυπνίστηκε η Σοφοκλέους;

Τη στιγμή που η Γερμανία, η Γαλλία και η Νέα Υόρκη επιδίδονται σε ένα ακόμη δυναμικό rebound, ορισμένοι από τους παίκτες στα παράγωγα επιχείρησαν να φρενάρουν τη Σοφοκλέους, ενώ τώρα φαίνεται πως ανακρούουν πρύμναν αφού προηγουμένως κλείνουν τις θέσεις τους κοντά στην θεωρητική τιμή οι ”πωλητές”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα μας πουν και πάλι, ειδικότερα οι φίλοι μας του Χρηματιστηρίου πως τα βάζουμε με τα παράγωγα. Προφανώς γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από εμάς, πως αν δεν έληγε αύριο η σειρά Οκτωβρίου και δεν υπήρχε ένα μικροπροβληματάκι με κάποιες ”θέσεις” πώλησης στον FTSE 20, η αγορά μας θα εμφάνιζε καλύτερη εικόνα από την τρέχουσα.

Καλώς ή κακώς, τα ΣΜΕ θα πρέπει να μην αποκλίνουν, ιδιαίτερα αύριο, του εύρους των 896 – 905 μονάδων. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις όσων υποστηρίζουν ότι το ΧΠΑ έχει το πάνω χέρι στην αγορά μετοχών.

Τουλάχιστον θα μπορέσουν τα επενδυτικά σχήματα να εκμεταλλευτούν κατά το μέγιστο δυνατό το σταθεροποιητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση για να κινηθούν τα της κατηγορίας τους.

Δεν είναι τυχαίο πως στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδισμένων μετοχών δεν υπάρχει ούτε μια μετοχή εταιρίας της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στον FTSE 20 τώρα, που λόγω παραγώγων αποτελεί και το πρόβλημα – τροχοπέδη της αγοράς, η μετοχή του ΟΤΕ κρατά τα 12,3 ευρώ, η Εθνική αντιδρά και πάλι προς τα 14 ευρώ, αλλά η Εμπορική με περιορισμένη προσφορά υποχωρεί προς τα 15,4 ευρώ. Σε συνδυασμό με το –4% της Coca Cola και την επιφυλακτικότητα που εκδηλώνεται στην Alpha, o FTSE 20 παραμένει ”εγκλωβισμένος” μεταξύ 896-899 μονάδων.

Έστω, είναι καλύτερη η εικόνα σήμερα για την μετοχή του Τιτάνα, ”πιάνει” τα 14 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, προσεγγίζει τα 19,5 το Αλουμίνιο, όπως και τα 6 ευρώ η Intracom

Κυρίως σε Eurobank και Εθνική εστιάζονται σήμερα οι προσπάθειες στήριξης του FTSE 20 και απορρόφησης των όποιων πιέσεων ενδέχεται να εκδηλωθούν στην συνέχεια. Η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ, με λίγες συναλλαγές και τιμή στο +1,23% (9,8 ευρώ), επιβεβαιώνει την απουσία σήμερα θεσμικών πωλητών που σπεύδουν σταδιακά να κατοχυρώσουν ρευστότητα για την μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Για την επόμενη ώρα, προέχει η συντήρηση του FTSE 20 στο εύρος 899-902 μονάδων, ενδεχόμενο που θα βοηθούσε και πάλι τον Δείκτη να αντιδράσει προς τις 1.825 μονάδες.

ΣΗΜ. Φαίνεται ότι ανακρούουν πρύμναν αφού προηγουμένως κλείνουν κοντά στην θεωρητική τιμή οι ”πωλητές”. Η δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ανεβάζει λίγο υψηλότερα τον πήχη, σε ό,τι αφορά το αυριανό κλείσιμο του FTSE 20 για την σειρά Οκτωβρίόυ προς τις 910-915 μονάδες (στοιχεία 12.35΄).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v