Τα.. ξένα βοηθούν τους αγοραστές

Λόγω του ειδικού του βάρους η σημερινή γ.σ. του ΟΤΕ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μήνυμα θα επιχειρήσουν να στείλουν μέσω του ΧΠΑ οι δύο αντιπαρατιθέμενες ομάδες επενδυτών με τους ”αγοραστές”, λόγω διεθνών αγορών να έχουν το ”πάνω χέρι”.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα πρώτα 15- 20 λεπτά θα φανεί εάν η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση μπορεί να αναιρεθεί άμεσα ή να παραμείνει ενεργή τουλάχιστον μέχρι και αύριο. Κρίσιμο σημείο στήριξης του δείκτη είναι οι 1.780 μονάδες, που λόγω της ανοδική φορά των ευρωπαϊκών αγορών δύσκολα θα διασπαστούν χαμηλότερα.

Οι κινήσεις των ισχυρών παικτών φανερώνουν τη διάσταση απόψεων και εκτιμήσεών τους. Η ομάδα των ”υποτιμητών” έχει προχωρήσει σε δανεισμό τίτλων συγκεκριμένων μετοχών που θα μπορούσαν να πιέσουν τον FTSE 20 χαμηλότερα οι άλλη των ”αγοραστών”, προσβλέπει σε αντίδραση λόγω της… IBM.

Δεδομένο ότι άυριο κλείνει στο ΧΠΑ η σειρά Οκτωβρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πολλοστή μεταξύ των δύο πλευρών, αντιπαράθεση. Δεδομένης της χθεσινής συμπεριφοράς της αγοράς, ανοδικό ξεκίνημα με υποχώρηση στη συνέχεια και ”χώσιμο” προς το τέλος το καλύτερο ενδεχόμενο για την αρχή σήμερα θα ήταν το πτωτικό που θα δοκίμαζε δηλαδή το σύνολο των αντοχών της αγοράς.

Στην περίπτωση που λόγω συγκυρίας ο δείκτης ξεκινήσει με ”κενό”, θα ήταν καλό η τάση να διαμορφωθεί σταδιακά με μικρή απόκλιση και με τουλάχιστον ένα ενδοσυνεδριακό ”γύρισμα” στα πρώτα 30- 40 λεπτά. Βραχυπρόθεσμα εμμένουμε στο ανοδικό ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να φέρει το δείκτη προς τις 1.900 μονάδες διατηρούμε όμως επιφυλάξεις μέχρις ότου αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των πωλητών.

Μετοχή – σηματωρός λόγω της γενικής συνέλευσης ο ΟΤΕ, αλλά και οι Εθνική, Eurobank, Alpha και- για διαφορετικούς λόγους- οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Σημ.: Ακραίες σε αρκετές περιπτώσεις οι εκτιμήσεις της UBS, πιθανές όμως, δεδομένης της ρευστότητας των αγορών. Άλλωστε η τελευταία έκθεση της Εγνατίας ΑΧΕ για τις τράπεζες επιβεβαιώνει την επιφυλακτικότητα για τον κλάδο, για την πορεία του οποίου κριτήριο θα αποτελέσουν μόνο τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Σημ. 2: Στο ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων θα κινούνται οι ξένες αγορές, δικαιολογώντας τις έντονες διακυμάνσεις, που προσφέρουν σημαντικά περιθώρια κέρδους στις αγορές παραγώγων. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι στις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του μήνα, τα αποτελέσματα 150 εταιριών θα καθορίσουν λιγότερο ή περισσότερο την τάση του Dow και του Nasdaq. Όσον αφορά το Dow η θεωρητική διόρθωση μετά την τελευταία αντίδραση των περίπου 900 μονάδων, φτάνει το πολύ μέχρι τις 7.800.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v