Η σκηνή, το πάπλωμα και οι αναλυτές

Ο Σέρλοκ Χόλμς είχε αποφασίσει εκείνο το βράδυ να περάσει το βράδυ του παρέα με τον φίλο του γιατρό Γουάτσον σε μία σκηνή, στην κορυφή ενός λόφου. Φυσικά, ο γιατρός δέχτηκε την πρόσκληση. Ακολουθούσε παντού τον Σέρλοκ. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, στην κορυφή του λόφου ξεχώριζαν τέσσερις σκιές. Του Σέρλοκ, του γιατρού, της σκηνής και της πίπας του ντεντέκτιβ που θύμιζε περισσότερο φουγάρο από τρένο…

Η σκηνή, το πάπλωμα και οι αναλυτές
Ο Σέρλοκ Χόλμς είχε αποφασίσει εκείνο το βράδυ να περάσει το βράδυ του παρέα με τον φίλο του γιατρό Γουάτσον σε μία σκηνή, στην κορυφή ενός λόφου. Φυσικά, ο γιατρός δέχτηκε την πρόσκληση. Ακολουθούσε παντού τον Σέρλοκ. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, στην κορυφή του λόφου ξεχώριζαν τέσσερις σκιές.

Του Σέρλοκ, του γιατρού, της σκηνής και της πίπας του ντεντέκτιβ που θύμιζε περισσότερο φουγάρο από τρένο…

Ο Γουάτσον παρατηρούσε για ώρα τα άστρα, την ίδια ώρα που ο Σέρλοκ αναζητούσε ξύλα στη γύρω περιοχή για να ανάψουν φωτιά. Ο Σέρλοκ πλησίασε τον φίλο του και τον ρώτησε ποια συμπεράσματα έβγαζε από την πολύωρη περιπλάνησή του στον έναστρο ουρανό. Ο Γουάτσον απάντησε μ’ ένα ονειροπόλο και βαθυστόχαστο ύφος: ”Καταρχήν, αγαπητέ μου Σέρλοκ, υπάρχουν εκατομμύρια αστέρια. Άλλα τα βλέπουμε και άλλα όχι. Αυτό από αστρονομικής απόψεως. Διότι αστρολογικά, θα σε πληροφορήσω ότι ο Κρόνος είναι στο Ζυγό. Όσο για την φιλοσοφική διάσταση του πράγματος, είναι βέβαιο ότι υπάρχει Θεός”.

”Ανόητε φίλε μου” απάντησε ο Σέρλοκ. Όση ώρα εσύ παρατηρούσες τα άστρα κάποιος μας έκλεψε τη σκηνή!

Το ανέκδοτο δεν είναι καινούργιο. Είναι αρκετά παλιό και κάθε φορά, ανάλογα με την περίσταση, αφιερώνεται σε κάποιον. Χτες το ανέκδοτο αυτό κυκλοφόρησε με τρομερή ταχύτητα στη Σοφοκλέους και ήταν αφιερωμένο στους … αναλυτές!

Στην Ανατολή η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Αυτή την φορά ο Χότζας κοιμάται με την γυναίκα του και απολαμβάνει το καινούργιο του πάπλωμα. Ακούει φασαρία από το δρόμο και βγαίνει έξω για να δει τι συμβαίνει. Είναι τόσο ”ταυτισμένος” με το καινούργιο του απόκτημα, το πάπλωμα, που το τυλίγει στο σώμα του σαν πανωφόρι, προκειμένου να μην το αποχωριστεί ούτε δευτερόλεπτο.

Ξαφνικά, η φασαρία σταματάει και ο Χότζας επιστρέφει στο κρεβάτι του αποσβολωμένος και δίχως το πάπλωμα. ”Τι συνέβη”; τον ρώτησε η γυναίκα του. ”Τίποτα γυναίκα”, απάντησε εκείνος. ”Πέσε και κοιμήσου. Ο καυγάς ήταν για το πάπλωμα”.

Οι εκθέσεις των αναλυτών το τελευταίο διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες για την αγορά. Οι επενδυτές τις αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη και καχυποψία. Γι αυτό έχουν φυσικά την ευθύνη τους και οι ίδιοι οι αναλυτές. Ήταν εκείνοι που δεν προειδοποίησαν έγκαιρα τους πελάτες τους, όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρισκόντουσαν στο ζενίθ. Κι είναι οι ίδιοι σήμερα που αντιμετωπίζουν όλη την κατάσταση με μία καταστροφική διάθεση.

Ίσως νιώθουν προδομένοι γιατί πίστεψαν το 1999 ότι η ύφεση ήταν παρελθόν για τον καπιταλισμό, όπως και οι επιδημίες τύφου για το ανθρώπινο γένος. Και τώρα σπεύδουν να ανακτήσουν το χαμένο τους κύρος, παίρνοντας ακραίες θέσεις ως προς την πορεία των αγορών και των μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές. Δεν είναι καλή και είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε ακόμη αρκετές θύελλες πριν αποκατασταθεί και πάλι η τάξη.

Δεν έχουμε τελειώσει με την κρίση. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι 1.600 ή οι 1.500 μονάδες είναι για τη Σοφοκλέους ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ζητούμενο για την αγορά ήταν να μην διασπάσει τις 2.000 μονάδες. Από την στιγμή που αυτό συνέβη, όλα τα σενάρια είναι πλέον δυνατόν να επιβεβαιωθούν. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να εισπράξει ο επενδυτής από τις εν λόγω εκθέσεις είναι η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για το πόσο κακή είναι πράγματι η αγορά.

Οι εκθέσεις των αναλυτών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ελάχιστοι άνθρωποι πιστεύουν αυτή την στιγμή στην δυνατότητα των αγορών να ανακάμψουν. Είναι η στιγμή που όλοι βλέπουν τα πάντα μαύρα. Είναι η ώρα που δίδονται μεγάλες ευκαιρίες στους τολμηρούς. Αλήθεια; Πόσες μετοχές είχαν βρεθεί πριν από δέκα ημέρες σε απίστευτα χαμηλές τιμές και σημείωσαν άνοδο της τάξης του 30% και του 50% τις τελευταίες ημέρες;

Όσοι είχαν τόλμη και αγόραζαν το προηγούμενο διάστημα στα χαμηλά, είχαν την τύχη να καταγράψουν μεγάλα κέρδη, παρά το γεγονός ότι η κρίση εξακολουθεί να είναι παρούσα…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v