God Bless the Irish!!!

Βαθιά... ανάσα πήραν χθες τόσο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και οι κυβερνήσεις των 10 χωρών που αναμένουν να προχωρήσει πλέον με ταχείς ρυθμούς η διεύρυνση της Ε.Ε. Χρειάστηκαν δύο (!) προσπάθειες, αλλά οι Ιρλανδοί ψήφισαν ”ΝΑΙ”, μια απόφαση ιστορικής σημασίας που θα περάσει σχεδόν... απαρατήρητη στην Ελλάδα των ”Δημοτικών Εκλογών”.

God Bless the Irish!!!
του Γιώργου Παπανικολάου

Στη..σκιά των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα (που αναμφιβόλως ελάχιστη σχέση είχαν με τα πραγματικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) πέρασε μια άλλη αναμέτρηση, πολύ πιο σημαντική για τη ”μεγάλη εικόνα” της Ευρώπης.

Το δημοψήφισμα των πολιτών της Ιρλανδίας με αντικείμενο την εκ μέρους τους έγκριση της συμφωνίας της Νίκαιας, και άρα του σχεδίου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, περίπου το 63% των Ιρλανδών, ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης, ενώ στις κάλπες προσήλθε μόλις το 50% των ψηφοφόρων!!!

Παρ όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους ηγέτες της Ε.Ε., αλλά και για τα 10 κράτη που αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή το 2004 (μεταξύ αυτών και η Κύπρος).

Βλέπετε αν οι Ιρλανδοί ψήφιζαν όχι (όπως ήδη είχαν πράξει μια φορά, αλλά με αποχή που άγγιξε το 65% και οδήγησε σε επανάληψη του δημοψηφίσματος) όλη η διαδικασία θα είχε στην καλύτερη περίπτωση μια καθυστέρηση της τάξεως των 12-18 μηνών, παρότι όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είχαν ήδη αποφανθεί θετικά για τη διεύρυνση!!!

Υπό μια έννοια λοιπόν η θετική απάντηση των Ιρλανδών, επιτρέπει πλέον το πλήρες άνοιγμα ενός ιστορικής σημασίας κεφαλαίου στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Τη δημιουργία μιας παν-ευρωπαϊκής ένωσης που στη κυριολεξία θα ενώσει τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, (περιλαμβάνοντας σε πρώτη φάση την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία και την Εσθονία, ενώ έπονται αργότερα εντός της δεκαετίας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία) μιας ένωσης που τελικά δεν μπορεί παρά να περιλάβει και την ίδια τη Ρωσία.

Η σημασία αυτής της διεύρυνσης είναι προφανής. Για όσους μάλιστα αρέσκονται στη χρηματιστηριακή πλευρά των πραγμάτων αρκεί να επισημανθεί το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν ουραγούς και ”θύματα” της κυρίαρχης αμερικανικής αγοράς (και οικονομίας).

Για να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και κόπος. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θετική ψήφος των Ιρλανδών ανοίγει ένα αισιόδοξο κεφάλαιο σε μια περίοδο γεμάτη από απαισιοδοξία για το μέλλον.

Υ.Γ. Η πορεία των αγορών αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου των αμερικανικών εταιριών. Σημαντικά διεθνή μακροοικονομικά νέα δεν αναμένονται έως την επόμενη εβδομάδα.

Οσο για τη Σοφοκλέους, το πρώτο ”τεστ αντοχής” μας περιμένει στην περιοχή των 1840-50 μονάδων, πολύ πριν μπορέσουμε να κάνουμε λόγο για άνοδο πέραν των 1900 μονάδων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v