Η διαμάχη Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με Βεργίνα και το παχυλό μέρισμα στη Heineken

Cash cow για τον Ολλανδικό όμιλο για μια ακόμη χρήση η εν Ελλάδι θυγατρική του. Η δικαστική διαμάχη με Βεργίνα και Ολυμπιακή Ζυθοποιία και το δικαστήριο της 3ης Σεπτεμβρίου.

Η διαμάχη Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με Βεργίνα και το παχυλό μέρισμα στη Heineken

Υψηλές αποδόσεις στη Heineken αλλά και στον δημόσιο κορβανά προσέφερε για μια ακόμη χρήση η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Η εν Ελλάδι θυγατρική του Ολλανδικού ομίλου που βρίσκεται στα δικαστήρια με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα) αλλά και με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θα διανείμει μέρισμα προς τη μητρική της Heineken για τη χρήση του 2023 το ποσό των 36,55 εκατ. ευρώ, που είναι 37,5% υψηλότερο από το μέρισμα που έλαβε ο Ολλανδικός όμιλος για τη χρήση του 2022.

Επιπροσθέτως η εταιρεία παρείχε πέρυσι δάνειο σε συγγενή εταιρεία του ολλανδικού ομίλου 55 εκατ. ευρώ ενώ και το 2022 δανειοδότησε συγγενή εταιρεία με 45 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της, σε μια αγορά όπου οι κατ’ όγκο πωλήσεις ζύθου και οινοπνευματωδών ποτών αυξήθηκαν πέρυσι 1% και 11% αντίστοιχα, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της διευρυμένης τουριστικής περιόδου, οι καθαρές πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ενισχύθηκαν 12,6%, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου των πωλήσεων.

Τα προ φόρων κέρδη ξεπέρασαν τα 48,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 11,4% έναντι του 2022 και τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τα 37,5 εκατ. ευρώ από 33,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022. Ανοδικά κινήθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα που αυξήθηκαν 10,7%, λόγω κυρίως της αύξησης των εξόδων προβολής και διαφήμισης κατά 5,4 εκατ. ευρώ και της αύξησης των εξόδων για δικαιώματα κατά 2,5 εκατ. ευρώ.

Από τις επιδόσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κερδισμένος είναι και ο δημόσιος κορβανάς. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ήταν πέρυσι 139,868 εκατ. ευρώ από 136,499 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Αναφορικά με τη δικαστική διαμάχη της με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (Βεργίνα), στις 3 Σεπτεμβρίου το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ θα εξετάσει την υπόθεση που αφορά στην αγωγή που κατέθεσε η Βεργίνα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken έχουν λάβει αγωγή από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που υποστηρίζει ότι υπέστη ζημιά ως αποτέλεσμα παραβίασης του δίκαιου του ανταγωνισμού, αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Επίσης στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken (τελικός μέτοχος) έλαβαν αγωγή και από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, «η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ισχυρίζεται ότι υπέστη ζημιά ως αποτέλεσμα δήθεν παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού. Τα αντισυμβαλλόμενα μέρη υπέβαλλαν από κοινού αίτηση για αναστολή της διαδικασίας ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Άμστερνταμ και αναμένεται η κρίση του ανώτατου δικαστηρίου της Ολλανδίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v