Συσσώρευση δυνάμεων στη Σοφοκλέους

Μικτή εικόνα παρουσίασε η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους στο φόντο της διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και της ομαλής λήξης των ΣΜΕ Οκτωβρίου στο ΧΠΑ. Αν και οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη (0,66%), ενώ 126 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, εκ των οποίων 7 με κέρδη άνω του 10%.

Μια συνεδρίαση, η οποία μπορεί να μην προσέδωσε τα προσδοκώμενα σε όσους θεωρούσαν δεδομένη την αφομοίωση της χθεσινής κίνησης του DAX, αλλά στον ίδιο βαθμό είναι απολύτως συναφής με την έννοια της συσσώρευσης σε υψηλότερες αποτιμήσεις, ήταν η σημερινή στην Σοφοκλέους.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι παρά την κίνηση του γενικού δείκτη σε αρνητικό έδαφος, η παρουσία των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων ήταν κάτι παραπάνω από προφανής, με περισσότερους από 15 τίτλους να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Εξίσου ενθαρρυντική, τουλάχιστον για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ήταν η κίνηση του τραπεζικού κλάδου (+0,66%) σε θετικό έδαφος εν μέσω συρρίκνωσης του τζίρου, εξέλιξη που καταδεικνύει περισσότερο την έλλειψη πωλητών από οτιδήποτε άλλο.

Στον αντίποδα, στον ΟΤΕ είχαμε μια διόρθωση τροφοδοτούμενη κυρίως από την τάση στις ευρωαγορές, χωρίς όμως οι απώλειες του 1% που κατέγραψε ο τίτλος να παραπέμπουν σε τίποτα περισσότερο από μια μείωση θέσεων κάποιων χαρτοφυλακίων.

Η εικόνα στην περιφέρεια ικανοποιητική για τα δεδομένα της ημέρας και εξισορροπημένη, ασχέτως εάν οι πτωτικές μετοχές υπερπέρασαν τις ανοδικές κατά 15, αφού οι προσφάτως τοποθετημένοι στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση έδειξαν να επιθυμούν να παραμείνουν επενδεδυμένοι και το σαββατοκύριακο, κάτι που σε πιο πρόσφατες εποχές σίγουρα δεν θα συνέβαινε.

Το κλείσιμο του γενικού δείκτη με οριακές απώλειες 0,38% στις 1.819,6 μονάδες έρχεται να επιβεβαιώσει την εμφανή απροθυμία της Σοφοκλέους να ακολουθήσει στον ίδιο βαθμό τόσο τις ανοδικές όσο και τις καθοδικές εξάρσεις στο εξωτερικό, τάση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ίσως για πρώτη φορά εδώ και ένα δίμηνο το ΧΑΑ προσπαθεί να ζυγιάσει τα δικά του μέτρα και σταθμά.

Δεν παραγνωρίζουμε ωστόσο, ότι η τάση στις διεθνείς αγορές θα παραμείνει ρυθμιστής του κλίματος στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, με ζητούμενο τη συσσώρευση σε υψηλότερες αποτιμήσεις προκειμένου επιτέλους η αγορά να μπορέσει να προβεί σε ένα φυσικό διαχωρισμό προσδοκιών και αποτιμήσεων και να ξεφύγει επιτέλους από την αγελαία συμπεριφορά των τελευταίων οκτώ εβδομάδων.

Απολύτως ”ομαλή” η λήξη των ΣΜΕ Οκτωβρίου στο ΧΠΑ, χωρίς να έχει επηρεαστεί καθόλου η spot αγορά με τους έχοντες long short θέσεις να μετακυλύουν τις θέσεις αυτές στα αντίστοιχα ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Bαρβαρέσος, Γρηγόρης, Info Quest και ΑΝΕΚ.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές Γρηγόρης, Info Quest και ΑΝΕΚ.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 74 εκατ. ευρώ (αμετάβλητος έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,70 ευρώ και ένα πακέτο 50 τεμαχίων της Δυναμική Ζωής στην τιμή των 4,86 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 590 τεμαχίων της ΕΣΧΑ στην τιμή των 9,60 ευρώ και ένα πακέτο 1.801 τεμαχίων της στην τιμή των 15,70 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 103.250 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 12,30 ευρώ και ένα πακέτο 437.400 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 14,48 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v