Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις UBS για 16 ελληνικές μετοχές (update)

Τα θετικά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς επισημαίνει έκθεση της UBS για τη Σοφοκλέους και την ελληνική οικονομία, στην οποία ξεχωρίζει 16 μετοχές. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι, τι εκτιμά για τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίση, ποιες εταιρίες θα διακριθούν.

Εκτιμήσεις UBS για 16 ελληνικές μετοχές (update)
Θετική είναι σε γενικές γραμμές η έκθεση της UBS (Οκτώβριος 2002) για την ελληνική οικονομία με τίτλο ”Ελληνικές Οψεις - Καλά θεμελιώδη μεγέθη σε ασταθή αγορά”.

Στην έκθεση αναφέρεται, ότι ο ενθουσιασμός για την είσοδο στην ευρωζώνη προκάλεσε ”φούσκα” στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία σκάζοντας, ζημίωσε πολλούς επενδυτές, το συναίσθημα των οποίων ”μόλις τώρα αρχίζει να ανακάμπτει μετά από τη διετή πτώση”.

Για τις ελληνικές μετοχές, η έκθεση περιλαμβάνει μία σύσταση για strong buy (ΟΠΑΠ), πέντε συστάσεις buy (3Ε, Panafon, Cosmote, Folli Follie, Chipita), οκτώ συστάσεις για ”διακράτηση” (Τιτάνας, Stet, ΟΤΕ, Μαΐλλης, Γερμανός, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς).

Περιέχονται ακόμη μία σύσταση για ”μείωση θέσεων”, που αφορά την Alpha Bank και μία σύσταση sell για την Εμπορική.

Αναφορικά με τις τιμές στόχους, η έκθεση θέτει τα 12,8 από 18,1 ευρώ για την Εθνική, τα 9,3 από 13,4 για την Alpha, τα 10,5 από 14,2 ευρώ για την Eurobank, τα 9,3 από 16,4 ευρώ για την Εμπορική, ενώ για την Πειραιώς αναφέρονται δύο τιμές στόχοι: Στην αναλυτική παρουσίαση της τράπεζας δίνεται ως στόχος τα 6 ευρώ ενώ στη συνοπτική, τα 5,5 ευρώ.

Για τη μετοχή της 3Ε ως τιμή στόχος δίνονται τα 19 ευρώ, για τον ΟΠΑΠ τα 12,5 ευρώ, για τη Folli Follie τα 20,5, ενώ για την Chipita τα 6,1. Για τον Τιτάνα τα 41 ευρώ, για το Γερμανό τα 10,5, ενώ για το Μαΐλλη τα 5 ευρώ. Για ΟΤΕ, Cosmote και Panafon- Vodafone οι τιμές στόχοι είναι αντίστοιχα τα 12,2, τα 10 και τα 6,7 ευρώ.

Η ελληνική αγορά, αναφέρεται ότι είναι έντονα προσανατολισμένη σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτόν των τραπεζών.

Για τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνεται ότι η κυριότερη δυσκολία που αυτές αντιμετωπίζουν είναι τα ανελαστικά κόστη, καθώς οι υψηλοί τους ρυθμοί ανάπτυξης δεν μετατρέπονται σε αντίστοιχη κερδοφορία.

Επίσης, η UBS εκτιμά, ότι δευτερεύουσας σημασίας παράγοντας για την πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι το κατά πόσον θα καταφέρουν να επαναπροσδιορίσουν την έκθεση του ισολογισμού τους σε περιοχές υψηλού Return On Equity.

Τα περιθώρια κέρδους, επισημαίνει η έκθεση είναι πιθανό να πιεστούν, καθώς όλες οι τράπεζες κυνηγούν ταυτόχρονα ”τις ίδιες ευκαιρίες”. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παραμένει υψηλή, κάτι που ενισχύει τη θέση των retail ιδρυμάτων.

Ωστόσο, επισημαίνεται, υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσον οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, γεγονός που είναι πιθανό να επηρεάσει τις μελλοντικές αποδόσεις των τραπεζών.

Παρόμοια εξέλιξη δεν είναι πιθανό να επηρεάσει περαιτέρω την ελληνική αγορά, αναφέρει η έκθεση, καθώς ο ιδιωτικός δανεισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ οι εγχώριες υψηλές τιμές κατοικιών οφείλονται περισσότερο στον ”οικοδομικό οργασμό” και στην αναπτυσσόμενη οικονομία.

Τόσο η Cosmote, όσο και η Panafon, αναφέρει η έκθεση της UBS, προσφέρουν ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες με καλής ποιότητας management, υγιή ταμειακή ροή και δύο εκ των καλυτέρων ευρωπαϊκών ισολογισμών του κλάδου.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων επενδυτών ενδιαφέρεται για τα ελληνικά blue chips, τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου πολλών εταιριών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά. Ξεχωρίζει τις μετοχές των Τιτάνα, Stet, ΟΤΕ, Μαΐλλης, Γερμανός, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Τεχνική Ολυμπιακή και Intralot.

Οι εταιρίες του Mid cap, αναφέρεται, είναι πιθανό να εμφανίσουν αδύναμα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα δεν κατέγραψε την αναμενόμενη δραστηριότητα, ενώ το ήπιο καλοκαίρι δεν διαμόρφωσε την κατανάλωση ρεύματος στα περσινά επίπεδα.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ, η UBS δεν περιμένει να υπάρξει κίνηση πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ γενικότερα, τονίζεται, ότι αν συνεχίσουν να λείπουν τα νέα που θα κινητοποιούσαν την ελληνική αγορά, το πιθανότερο είναι αυτή, στο μέλλον να παίρνει κατεύθυνση από τις διεθνείς αγορές. ”Καταλύτη” της ελληνικής αγοράς, αναφέρει η έκθεση της UBS, θα μπορούσε να αποτελέσει η αύξηση της ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v