Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το «ξήλωμα» της ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων με πρωθυπουργική εντολή, χθες, ικανοποίησε, ενδεχομένως, το κοινό αίσθημα στην πολύκροτη υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίου, το οποίο έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή. Συνιστά, ωστόσο, και μία ευθεία παραδοχή εκ μέρους του ίδιου του πρωθυπουργού ότι στη χώρα μας μικρότερη αξία και εντέλει αποτελεσματικότητα έχουν οι θεσμοί και οι διαδικασίες που αυτοί προβλέπουν, παρά οι «άνωθεν εντολές», ιδίως εάν προέρχονται από τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Μία «ενός ανδρός αρχή», με άλλα λόγια.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, η χώρα μας -ακόμη και για όσους τυχόν δεν το είχαν αντιληφθεί- κατοχυρώνεται ως μία ελλειμματική δημοκρατία. Ως ένας τόπος στον οποίο μπορούν και ενίοτε πρέπει να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, ώστε να γίνει «κάτι». Μία τέτοια χώρα, δε, σαφώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προηγμένη ή να συγκαταλέγεται στη χορεία των κρατών του λεγόμενου «δυτικού κόσμου».
Είναι απλώς μία «μερική δημοκρατία».
Όσο έντονο κι αν είναι το κοινό αίσθημα για μία υπόθεση, είναι δυνατόν να απαιτείται η εμπλοκή του εκάστοτε πρωθυπουργού, εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να προχωρήσει η Πολιτεία στις δέουσες ενέργειες; Πολιτική ηγεσία δεν διαθέτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εντέλει, κατόπιν της πρόδηλης παράκαμψής της από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, δεν θα όφειλε να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποσυρθεί διακριτικά των καθηκόντων της;
Τελικά, για να φθάσει στο σημείο να δώσει προσωπικά τη σχετική εντολή ο πρωθυπουργός, αντί του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ασκήθηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο τα καθήκοντα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή όχι; Διότι όποια κι αν είναι η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, δεν παύει να συνιστά μομφή για τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Εάν κριθεί ότι είχε πράξει τα δέοντα, τότε υποσκελίστηκε από τον πολιτικό του ανώτερο, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να δρέψει τις όποιες πολιτικές και κατά προέκταση δημοσκοπικές δάφνες συνόδευσαν αυτή του την απόφαση. Εάν, αντίθετα, κριθεί ότι άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του, τότε γιατί παραμένει σε αυτά; Σε αμφότερες δε τις περιπτώσεις τίθεται επιτακτικά το ερώτημα κατά πόσον συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Κυριότερα, όμως, η επίγευση όλης αυτής της θλιβερής ιστορίας επαναφέρει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας που απολαμβάνει ο τόπος μας.
Όπως επίσης θέτει εκ νέου στη δημόσια συζήτηση, το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και επάρκειας με την οποία λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, τμήμα του οποίου είναι εξάλλου, η «ξηλωθείσα» πρώην ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, η οποία φέρεται να εγκαλείται διότι δεν έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση υφισταμένους της.
Όσο δε για τις «διαρροές» που υπήρξαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι αποπεμφθέντες θα αντικατασταθούν με εξ Αθηνών αντικαταστάτες, είναι προφανές ότι αποτελούν μομφή για το προσωπικό της Μεγαλονήσου. Είναι υπό αμφισβήτηση οι ικανότητές τους ή η εντοπιότητα συνιστά κώλυμα για την άσκηση των καθηκόντων τους;
Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να «ξηλώσει» την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, επειδή, προφανώς, έκρινε ότι άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά της στη συγκεκριμένη υπόθεση, μπορεί να υπήρξε θεάρεστη για το ευρύ κοινό, όμως άπτεται και επηρεάζει ορισμένα θεμελιώδη του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Πολιτείας.
Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο, δε, κατά πόσον αντέχει σε κριτική.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.