SSSB: Προβλέψεις για διεθνείς αγορές - Σοφοκλέους

Στο 5,1% προβλέπει να διαμορφωθεί η μερισματική απόδοση για την Σοφοκλέους η SSSB σε έκθεση της (Global Portfolio Strategist – 24/10), ενώ το P/E εκτιμάται στο 12,3 για το 2002 και στο 11 για το 2003. Ποιές είναι οι προβλέψεις για την πορεία των διεθνών αγορών και βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών, αλλά και η διάκριση μεταξύ Switchers και Searchers επενδυτών.

SSSB: Προβλέψεις για διεθνείς αγορές - Σοφοκλέους
Συστάσεις και προβλέψεις για τις αγορές και τα κράτη παρουσιάζει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (Global Portfolio Strategist – 24/10/2002).

Πιο συγκεκριμένα για την εγχώρια αγορά οι αναλυτές της SSSB εκτιμούν πως τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν με ρυθμούς της τάξεως του 6% για το τρέχον έτος, ενώ για το 2003 προβλέπεται πως αυξηθούν με ρυθμούς της τάξεως του 12%. Ο πολλαπλασιαστής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,3 για το 2002 και στο 11,0 για το επόμενο έτος, ενώ η μερισματική απόδοση ανέρχεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της SSSB, στο 5,1%.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως για την αγορά των ΗΠΑ η SSSB θεωρεί πως τα EPS θα αυξηθούν με ρυθμό της τάξεως του 7% για το 2002 και 11% για το επόμενο έτος, ενώ το P/E θα διαμορφωθεί στο 18,1 για το τρέχον έτος.

Εξάλλου, η έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ύπαρξη δύο ειδών επενδυτών εκείνων που επικεντρώνονται στις εναλλαγές της αγοράς (Switchers), αποδίδοντας σημασία στη δυναμική (momentum) και το Beta και εκείνων όπου μέσα από την μεταβλητότητα των αγορών, αναζητούν τους μακροχρόνιους νικητές (Searchers).

Ανεξάρτητα από τη διαφοροποίηση μεταξύ τους, στην έκθεση επισημαίνεται πως οι επενδυτές χρειάζονται περισσότερο ”χώρο να ελιχθούν” αφού η μακροχρόνια επικράτηση των αρκούδων στην αγορά, τους αναγκάζει να αναζητήσουν νέους τρόπους επένδυσης.

Παράλληλα, η SSSB σε άλλη έκθεσή της (Global Economic Outlook and Strategy – 23/10/) θεωρεί πως η αγορά των ΗΠΑ θα επιδείξει συμπεριφορά ανώτερη των υπολοίπων κλάδων (Overweight), ενώ εκτιμά επίσης πως οι εταιρίες λιανικής/ κατανάλωσης θα αποτελέσουν τον ”περισσότερα υποσχόμενα” κλάδο. Αντίθετα οι utilities εταιρίες δεν προβλέπεται να εμφανίσουν ανάλογη συμπεριφορά.

Στον αντίποδα, για την Ιαπωνία η SSSB δεν διατηρεί ανάλογα θετική στάση με τις ΗΠΑ, αφού προβλέπει για την αγορά της απόδοση κατώτερη των υπολοίπων αγορών (Overweight), ενώ οι εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων της αναμένεται να παρουσιάσουν την θετικότερη συμπεριφορά.

Ουδέτερη (Neutral) στάση συστήνει η SSSB για την χώρες της ζώνης του ευρώ, εκτιμώντας πως οι χρηματοοικονομικές εταιρίες θα αποτελέσουν τον ”καλύτερο” κλάδο.

Παράλληλα οι προβλέψεις επεκτείνονται και στην πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για τα κράτη.

Για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου οι αναλυτές της SSSB θεωρούν πως θα ”τρέξει” (ΑΕΠ) με ρυθμούς της τάξεως του 2,4% για το 2002 και 2,6% για το 2003, ενώ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή εκτιμούν πως θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 1,8% στο τρέχον έτος.

Η Ευρωζώνη, σύμφωνα με την SSSB, προβλέπεται να παρουσιάσει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις ΗΠΑ, αφού το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% το 2002 και 1,5% για το 2003.

Ο πληθωρισμός της τέλος, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2002 και 1,8% για το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v