Εξω ανάσταση, μέσα... μουρμούρα!

Δεν πολυενδιαφέρονται για την αγορά οι κρατούντες, καθώς το ενδιαφέρον τους περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ΔΕΗ. Ομως δεν υπάρχει πίστη ούτε και εμπιστοσύνη μεταξύ των ίδιων των επαγγελματιών, δηλ. των χρηματιστών, ενώ έξω ετοιμάζονται για το επόμενό τους πάρτι...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έξω πάρτι, μέσα... η περιφορά του επιταφίου. Τον δεύτερο, βραχυπρόθεσμο έστω, ανοδικό κύκλο, τον τελευταίο μήνα σηματοδοτεί από την προηγούμενη Δευτέρα η συμπεριφορά της Νέας Υόρκης.

Ως εδώ καλά, καθώς την αφορμή φαίνεται να εκμεταλλεύονται όλοι οι Ευρωπαίοι, πλην Ελλήνων.

Κρίνοντας, ενδεικτικά, από τα μόλις 10 τεμάχια που έκανε η μετοχή του Τιτάνα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης μπορούμε να ξανασυνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Ψυχολογία δεν υπάρχει, διάθεση και πάλι δεν βρίσκεται, καθώς οι ίδιοι επαγγελματίες του κλάδου, οι χρηματιστές δηλαδή, σχεδόν αποτρέπουν τους ελάχιστους ενδιαφερόμενους επενδυτές τους να αγοράσουν μετοχές.

Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι, επισκέπτονται για πολλοστή φορά το Λονδίνο – και καλά κάνουν – στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε μια αγορά όμως που, επί συνόλου 370 εισηγμένων, μόλις 20 – 25 μετοχές έχουν την απαιτούμενη εμπορευσιμότητα και διακυμανσιμότητα, ποιος σωστός ξένος μπορεί να έρθει.

Μόλις 15 εκατ. ευρώ, ο τζίρος των πρώτων δύο ωρών, ενώ αρκεί μια πρόχειρη ματιά στα παράγωγα για να συνειδητοποιήσουμε περί ποίας αγοράς μιλάμε.

Λείπει βεβαίως και ο φυσικός ηγέτης, αυτός που θα μπορούσε να εμπνεύσει, να δώσει όραμα, προοπτική στο κοινό, καθώς οι επαγγελματίες περιμένουν νομοτελειακά θα λέγαμε, τα μέσα του Νοεμβρίου ”μπας και γίνει κάποια κίνηση να βγουν τα σπασμένα της χρονιάς”.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς ο Δείκτης πελαγοδρομεί μεταξύ 1.765 – 1.820 μονάδων, για ποιο λόγο να ανησυχούν οι επιτελείς του ΥΠΕΘΟ; Τα 400 – 450 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ που θέλουν, με αυτή την συγκυρία και το κλίμα, κατά πάσα βεβαιότητα θα τα πάρουν.

Γι’ αυτούς η αγορά φαίνεται ότι είναι, μέχρι το τέλος του χρόνου, μια το πολύ δύο μετοχές εταιριών, για τους θεσμικούς άντε οι διπλάσιες, ενώ για τα 4 – 5 άξια λόγου επενδυτικά σχήματα οι 15-20 εμπορεύσιμες μετοχές που φαίνεται να τους συντηρούν.

Αυτήν την εικόνα θα παρουσιάζει σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος του ΧΑΑ και ο γραμματέας του ΥΠΕΘΟ ή μήπως το νέο άξονα Αθηνών – Τελ Αβίβ – Κωνσταντινούπολης;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v