Κι ο Ολυμπιακός θέλει, αλλά δεν μπορεί!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει κρίση. Όχι πολύ διαφορετική από εκείνη που περνάνε κι άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν μπορούν να υπάρχουν στην μικρή Ελλάδα 18 ομάδες ή ακόμη και 16 στην α΄ Εθνική. Η χώρα μας δεν αντέχει αυτά τα μεγέθη, επειδή η αγορά μας είναι μικρή.

Κι ο Ολυμπιακός θέλει, αλλά δεν μπορεί!
Το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει κρίση. Όχι πολύ διαφορετική από εκείνη που περνάνε κι άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν μπορούν να υπάρχουν στην μικρή Ελλάδα 18 ομάδες ή ακόμη και 16 στην Α Εθνική. Η χώρα μας δεν αντέχει αυτά τα μεγέθη, επειδή η αγορά μας είναι μικρή. Απελπιστικά μικρή.

Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούν να υπάρχουν τόσες πολλές τράπεζες, εμπορικές επιχειρήσεις, εκδοτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να διεκδικήσουν έναν ευρωπαϊκό ρόλο. Είναι σαν τον Ολυμπιακό. Παίζουν πολύ καλή μπάλα στο εσωτερικό (ή έτσι θα πιστεύουμε) και όταν φτάνει η ώρα της Ευρώπης διαπιστώνουμε, ότι τόσο καιρό οι ”πρωταθλητές” έπαιζαν ένα άλλο άθλημα και όχι ποδόσφαιρο…

Γιατί μπλέκουμε το ποδόσφαιρο με τις άλλες επιχειρήσεις; Κακώς πιστεύουμε ότι η κρίση στο ποδόσφαιρο είναι κάτι ξεκομμένο από την υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ίδιο ακριβώς που ισχύει στο ποδόσφαιρο ισχύει και στους άλλους κλάδους της Οικονομίας μας. Μία απρόβλεπτη εξέλιξη στον χώρο του ποδοσφαίρου (το κλείσιμο του Alpha Digital) έκανε ευρύτερα γνωστό κάτι που γνώριζαν ήδη οι άνθρωποι του χώρου. Ότι το πράγμα δεν πήγαινε άλλο και ότι αργά ή γρήγορα η κατάσταση θα έφτανε σε αδιέξοδο.

Το ίδιο άραγε δεν γνωρίζουμε και για πολλούς άλλους κλάδους της ελληνικής Οικονομίας; Για την ακτοπλοία, τις εκδόσεις, τα είδη πληροφορικής και πολλές βιομηχανίες; Το ερώτημα είναι τι είναι αυτό που θα συμβεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις και θα αναγκάσει τις εταιρίες να σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι με τις υποχρεώσεις τους και τις τράπεζες. Ποιος θα παίξει τον ρόλο του … Alpha Digital, του καταλύτη των εξελίξεων;

Η λύση στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι απλή. Να μειωθούν οι ομάδες της α΄ Εθνικής σε 8. Άλλες ομάδες να παραδεχτούν με τον ένα ή άλλο τρόπο την οικονομική τους αδυναμία και να υποβιβαστούν στην β΄ Εθνική και άλλες (πολύ λιγότερες) να συγχωνευτούν.



Το ίδιο απλή είναι και η λύση στον χώρο των άλλων επιχειρήσεων. Είναι ακριβώς η ίδια. Μπορεί αυτό να μας μην μας αρέσει, αλλά όποιος έχει εν τέλει μία διαφορετική λύση ας την καταθέσει. Το οδυνηρό δεν είναι ότι κάποιοι εξ ημών θα απολέσουμε το δικαίωμα να χειροκροτούμε την δική μας ομάδα στα σαλόνια της α΄ Εθνικής.

Το πολύ - πολύ να συμβιβαστούμε και να αλλάξουμε ομάδα. Το κακό είναι ότι η διαδικασία αυτή θα αποδειχτεί οδυνηρή και πιθανότατα θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v