Ο κύκλος με τις... φούσκες

Πώς θα καταπολεμήσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε το ”σκάσιμο” της φούσκας στη Σοφοκλέους; Μα… με την δημιουργία μιας νέας !!!! Ηγγικεν αγαπητοί αναγνώστες η ώρα των ακινήτων. Μεσω αυτών και του νέου γύρου ”τιτλοποίησης” το κρέας θα ξαναγίνει…ψάρι.

Ο κύκλος με τις... φούσκες
Του Γιώργου Παπανικολάου

Την ώρα που στο εξωτερικό συζητούν εντόνως για το αν υπάρχουν νέες ”φούσκες” στην αγορά του real estate, την ώρα που οι αναλυτές επιμένουν ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή των πραγματικών αξιών, εμείς κοιτάμε όχι πώς θα κάνουμε τις εταιρίες να λειτουργήσουν πιο ορθολογικά, αλλά πώς θα τις …εξωραΐσουμε.

Κι έτσι βάζουμε στο χορό των υπεραξιών την εντελώς ανορθολογική, οπισθοδρομική και κατακερματισμένη, ελληνική αγορά ακινήτων.

Για μια ακόμη φορά, αντί να κτυπήσουμε τον γάιδαρο κτυπάμε το σαμάρι. Ποιο είναι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών; Το ανελαστικό (κυρίως εργατικό) κόστος; Η ανορθολογική λειτουργία; Εμείς θα το λύσουμε αποτιμώντας ”στα γρήγορα” τα ακίνητά τους σε αντικειμενικές ή εμπορικές αξίες!!!

Κι αν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα τα εισάγουμε από το 2003, αλλά θα τα δούμε στη πράξη από το …2004, την αποτίμηση των ακινήτων δεν έχουμε πρόβλημα να την εισαγάγουμε με τη μία από το τρέχον κιόλας έτος. Χωρίς βεβαίως να έχουμε εξασφαλίσει το ποιος και πώς θα κάνει γνήσιες και ουχί… θεωρητικές αποτιμήσεις!!!

Ταυτόχρονα δε θα εντάξουμε στο ”οπλοστάσιο” των τραπεζών κι άλλα ”νέα όπλα”, τα ”υβριδικά προϊόντα”, που αυξάνουν τα ”βασικά ίδια κεφάλαια” και τους δείκτες φερεγγυότητας των τραπεζών, ενώ θα τους επιτρέψουμε να κάνουν ”sale and lease back” τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από τις ίδιες, σε θυγατρικές εταιρίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα εκδώσουν ομολογιακά δάνεια σε τρίτους (τα οποία βεβαίως δεν θα επιβαρύνουν άμεσα τις τράπεζες!!).

Κάτι αντίστοιχο με τις εταιρίες ειδικού τύπου που έχει συστήσει το δημόσιο στο…Λουξεμβούργο για να προεξοφλεί μελλοντικά έσοδα, μειώνοντας το χρέος και τα ελλείματά του και προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!!

Κοινώς, αντί να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, θα ασχοληθούμε για άλλη μια φορά με τη ”δημιουργική λογιστική”!!!

Υ.Γ. Το θέμα των ακινήτων έτσι όπως αντιμετωπίζεται από το κράτος και τους παράγοντες ενέχει πολύ μεγάλους κινδύνους. Με ποιους μηχανισμούς θα γίνουν οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες και τις εταιρίες; Πώς θα εξασφαλισθεί το αδιάβλητο αυτών των αποτιμήσεων; Τι θα συμβεί αν και όταν πάρουν την κατιούσα οι τιμές του real estate;

Ετσι θα θεραπεύσουμε το σκάσιμο της φούσκας; Δημιουργώντας συνειδητά την…επόμενη;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v