Ας ξεκαθαρίσει το τοπίο σε Εμπορική - RomTelecom

Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη κινείται η αγορά, με τα προβλήματα να αναφύονται και τις εγγενείς αδυναμίες να πολλαπλασιάζονται, καθώς τίποτα ακόμη δεν θεωρείται δεδομένο στην υπόθεση της RomTelecom, αλλά και η φιλολογία γύρω από την Εμπορική καλά κρατεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την Σκύλλα στην Χάρυβδη κινείται η αγορά, με τα προβλήματα να αναφύονται και τις εγγενείς αδυναμίες να πολλαπλασιάζονται. Από την μια πλευρά οι τράπεζες και από την άλλη ο ΟΤΕ, πίεσαν την αγορά χαμηλότερα στις 1.761,30 μονάδες.

Ενδεχόμενη περαιτέρω υποχώρηση του Δείκτη προς τις 1.730 μονάδες, θα ”κάλυπτε” πλήρως το ”κενό” που είχε διαμορφωθεί μετά την τελευταία αντίδραση της αγοράς.

Αυτό πρακτικά θα ενεργοποιούσε την τάση αναστροφής, που θα μπορούσε να συνδυαστεί με το ”ποντάρισμα” των ξένων στη μείωση των επιτοκίων και την γενική συνέλευση της Alpha Bank την ερχόμενη Πέμπτη.

Όλ΄ αυτά θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν τεχνικά, γιατί κατά την εκτίμησή μας η περίπτωση της Εμπορικής είναι ενδεικτική της κατάστασης που πιθανολογείται ότι επικρατεί συνολικότερα στον κλάδο, και όχι μόνο.

Κρατικά ”εναγκαλισμένη” η Εμπορική, προφανώς δεν είναι η μόνη τράπεζα που βάλλεται με την κατηγορία της ανορθολογικής λειτουργίας αλλά και φέρεται να έχει εξυπηρετήσει άλλους και όχι ”επιχειρησιακούς” σχεδιασμούς, δανειοδοτώντας ΔΕΚΟ, ”στηρίξεις”, προβληματικές επιχειρήσεις και ομίλους.

Κάτι τέτοιο δίνει τροφή στα μυαλά... ευφάνταστων να υποθέσουν πως ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους οι χρηματιστηριακές αρχές αρνούνται τόσο πεισματικά να ανοίξει ο φάκελος ”των μετοχοδανείων, υποτιμημένων συμμετοχών και ενεχύρων”.

Μας έκανε μάλιστα εντύπωση η τελευταία παρέμβαση του προέδρου της ΟΤΟΕ που στηλίτευσε τους ξένους γιατί με τις εκθέσεις τους ”προκαλούν ανοιχτές πωλήσεις και δημιουργούν συνθήκες πίεσης με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες”.

”Αναπάντητα τα ερωτήματα” κατά τον Δ. Κουσελά, ”καθώς δεν συνοδεύονται - οι εκθέσεις εννοεί – από αξιόπιστα στοιχεία” και θέτει το ερώτημα κατά πόσο τηρούνται οι βασικές αρχές δεοντολογίας και αν οι ξένοι έχουν ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες.

Καλό ερώτημα με αποδέκτες κατ’ αρχήν το τραπεζικό σύστημα και κατά δεύτερον τις χρηματιστηριακές και εποπτικές αρχές. Δηλαδή για όλα φταίνε οι ”κακοί ξένοι”, εκτός αν η ΟΤΟΕ έχει στοιχεία για τις ανοιχτές πωλήσεις ή υπονοεί κάτι παραπάνω.

Αναφερόμαστε εκτενώς στη στάση της ΟΤΟΕ γιατί θεωρούμε ότι είναι αντιπροσωπευτική μιας γενικότερης αντίληψης και στάσης που διατρέχει ένα σημαντικό τμήμα του δημόσιου βίου.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΤΕ, χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα πλήρης φημών, διαρροών, επιβεβαιώσεων και αναιρέσεων, για να μην πληροφορηθεί τελικά το ευρύτερο επενδυτικό κοινό για το ”πως και με τι” κόστος θα πορευθεί ο ΟΤΕ στην Ρουμανία.

Το πώς αφορά την διοίκηση του οργανισμού και το οικονομικό επιτελείο. Το κόστος όμως αφορά όλους εμάς τους φορολογούμενους, αλλά και τους επενδυτές.

Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν να ακολουθείται η ”στερημένη” αυτή ενημέρωση, για την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Υποθέτουμε τέλος πάντων, οτι θα υπάρξει πληρης ενημέρωση μόλις τελειώσουν οι ”συνομιλίες” με τους ρουμάνους

Οι πωλητές της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως ξένοι, που οδήγησαν την μετοχή 8,5% χαμηλότερα θέλουν ξεκάθαρες κουβέντες, σαφείς σχεδιασμούς, μετρημένα λόγια και συγκεκριμένα έργα.

Ας το αναλογιστεί αυτό το οικονομικό επιτελείο, καθώς επιβαρύνεται η εικόνα μας μεταξύ των ξένων, δύο τρεις εβδομάδες προτού ξεκινήσει η διαδικασία για την επόμενη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v