Η ... μαγική συνταγή!

Θέλετε να σας πούμε έναν τρόπο για να πολλαπλασιάσετε την περιουσία σας. Μία μαγική συνταγή για να ξεπεράσετε τα όρια και να κερδίσετε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες συνταγές δεν υπάρχουν. Έτσι είναι! Αν δεν έχεις γευτεί καρπούς από τον κήπο των υπεραξιών, δεν μπορείς να πιστέψεις στην ύπαρξη ενός τέτοιου παραδείσιου μέρους. Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ο καπιταλισμός θα βρει αργά ή γρήγορα διέξοδο…

Η ... μαγική συνταγή!
Θέλετε να σας πούμε έναν τρόπο για να πολλαπλασιάσετε την περιουσία σας. Μία μαγική συνταγή για να ξεπεράσετε τα όρια και να κερδίσετε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες συνταγές δεν υπάρχουν. Έτσι είναι!

Αν δεν έχεις γευτεί καρπούς από τον κήπο των υπεραξιών, δεν μπορείς να πιστέψεις στην ύπαρξη ενός τέτοιου παραδείσιου μέρους. Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ο καπιταλισμός θα βρει αργά ή γρήγορα διέξοδο…

Πληθαίνουν στην αγορά τα σενάρια για το αν ο γενικός δείκτης θα πέσει και πόσο. Είναι ένας υπαρκτός προβληματισμός που δικαιολογείται απόλυτα από τα μεγέθη μας. Από τα εταιρικά κέρδη και από την ψυχολογία της αγοράς. Από την άλλη μεριά, όμως, καλό είναι να αποστασιοποιούμαστε από τον παράγοντα ψυχολογία και να προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα με περισσότερη ψυχρότητα και λογική.

Έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε (και εσείς να διαβάζετε) ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Σοφοκλέους είναι δεδομένα και ότι ακριβώς αυτά τα προβλήματα μπορούν να μας καθηλώσουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών για πολύ καιρό ακόμη.

Η διαπίστωση αυτή, όμως, δεν αναιρεί μία άλλη πραγματικότητα. Ότι υπάρχουν πέντε - δέκα μετοχές για τους απαισιόδοξους και πολύ περισσότερες για τους αισιόδοξους που προσφέρονται ως επενδυτικές ευκαιρίες. Δεν παραγνωρίζουμε ότι το κλίμα στην αγορά είναι αρνητικό.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι τιμές αυτές είναι καλές επειδή το κλίμα είναι κακό. Δεν θα συζητούσαμε το ίδιο στην περίπτωση εκείνη που είχαμε μία διαφορετική ψυχολογία στην αγορά.

Μας ενοχλεί η χαμηλή εμπορευσιμότητα της Σοφοκλέους. Μας εκνευρίζει η παγερή αδιαφορία των σοβαρών παικτών για την αγορά μας. Μας απογοητεύει η αγορά σε κάθε της έκφραση. Μήπως όμως φθάνει πράγματι η ώρα για να αρχίσουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο;

Οι παλιότεροι επενδυτές είχαν να λένε για το πώς πρέπει κανείς να αγοράζει μετοχές. Με ποιόν τρόπο μπορεί να επιλέγει το χαρτοφυλάκιό του. Οι παλιές αυτές αρχές αποτελούν ίσως την συνταγή για μία νέα κερδοφόρο πορεία. Όπως ακριβώς το ίδιο συνέβη και σε άλλες περιόδους χρηματιστηριακής καχεξίας. Εκείνοι που τόλμησαν και αγόρασαν ήταν οι κερδισμένοι του επόμενου ανοδικού κύκλου της αγοράς.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v