Alpha και ΟΤΕ καθορίζουν την πορεία της Σοφοκλέους

Με θετικές ”διαθέσεις” αναμένεται να ξεκινήσει τη συνεδρίαση η Σοφοκλέους, ύστερα και από την αντίστοιχη (ανοδική) ώθηση των ευρωαγορών, με τα αποτελέσματα της Alpha αλλά και τη στάση των ξένων αγοραστών στη μετοχή του ΟΤΕ να καθορίζει την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σκωτσέζικο θυμίζουν οι ξένες αγορές, καθώς σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα νέα εναλλάσσονται με τέτοια ταχύτητα που διευκολύνουν πρωτίστως το παιχνίδι των διακυμάνσεων, των μεταβολών και βεβαίως όσων μέσω των παραγώγων προϊόντων ποντάρουν σε αυτές.

Οι διακυμάνσεις, η μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων δίνουν εδώ και μήνες τα λεφτά και αυτό εξηγεί την εκ περιτροπής δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων, νέων που άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά σηματοδοτούν βραχυπρόθεσμους αποδοτικούς κύκλους.

Θα μπορέσει η Σοφοκλέους, που χθες επέδειξε χαρακτήρα να συγχρονιστεί με το νέο ανοδικό κύκλο των ξένων; Θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση που τηρούν ξένοι αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ και βεβαίως τα αποτελέσματα της Alpha.

Χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η επισήμανση (του Χαμαιλέοντα) για μια ”πονηρή” εκτίμηση της P&K σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Alpha από το trading ομολόγων. Είναι αρκετοί αυτοί που θα ποντάρουν σήμερα στο ποσοστό μείωσης της ενοποιημένης κερδοφορίας της Alpha, που σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις της UBS και της P&K εκτιμάται στο 56%.

Από την άλλη πλευρά το ευρωπαϊκό πράσινο φως για το κοινό σχήμα Credit Agricole-Εμπορικής, θα μπορούσε να αποτελέσει πρακτικά ισχυρό ανάχωμα για την πολύπαθη μετοχή.

Τεχνικά αντίδραση προβλέπεται και για τη μετοχή της Eurobank (το πολύ στην αυριανή συνεδρίαση), που επιβεβαιώνει και τις προσεκτικές συστάσεις αγορά, με χαρακτηριστικότερη αυτή της Marfin-Ελληνικής.

Εάν θεωρηθεί ότι εξασφαλίζεται η σταθεροποίηση σε τράπεζες και ΟΤΕ, ο δείκτης έχοντας να καλύψει σε ικανό ποσοστό το ”κενό” του, μπορεί να αντιδράσει και πάλι προς τις 1.820 μονάδες.

Εμφανίζονται άλλωστε ”θέσεις ενδιαφέροντος” στα συμβόλαια κυρίως του FTSE 20, σειράς Νοεμβρίου, που λήγει στα μέσα του ερχόμενου μήνα, διαμορφώνεται ένα μικρό ανοδικό περιθώριο (premium), μετά από αρκετές συνεδριάσεις, στοιχεία ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.

Μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά θα μπορούμε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τη συνολικότερη τάση της αγοράς, που αν μη τι άλλο διακρίνεται από μια θετική προδιάθεση, αλλά κυρίως τις μετοχές εκείνες, μικρομεσαίων εταιριών, που θα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

Υ.Γ. Λόγω της σπουδαιότητας της σημερινής συνεδρίασης και των διαθέσεων για βραχυπρόθεσμες κινήσεις, το επόμενο σχόλιο θα έχει βγει στον αέρα το αργότερο μέχρι τις 11:30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v