Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 45,3% (έκπληξη) στα κέρδη της Αlpha Bank

Εκπλήσσοντας θετικά τους αναλυτές, η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 45,3% στο εννεάμηνο του 2002, και ανήλθαν στα 114,3 εκατ. ευρώ έναντι 208,9 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πτώση στα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθε στο 51,7% (108,2 εκατ. ευρώ).

Πτώση 45,3% (έκπληξη) στα κέρδη της Αlpha Bank
Υποχώρηση 45,3% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τoυ ομίλου της Αlpha Bank στο εννεάμηνο του 2002, τα οποία ανήλθαν στα 114,3 εκατ. ευρώ έναντι 208,9 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πρόκειται για θετική έκπληξη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πτώση έως και 60%.

Επίσης, τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 63,2 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και 23,1 εκατ. ευρώ το α’΄ τρίμηνο του 2002.

Εξάλλου, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για την ίδια την τράπεζα στο εννεάμηνο 2002 ανήλθαν στα 108,2 εκατ. ευρώ έναντι 224,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 51,7%.

Σε σχέση, με πέρυσι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Alpha Bank, τα αποτελέσματα επηρεάζονται από την επιδείνωση της αρνητικής συγκυρίας στις κεφαλαιαγορές, που οδήγησε σε συρρίκνωση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και των εσόδων προμηθειών από αμοιβαία κεφάλαια, χρηματιστηριακές εργασίες, αναδοχές, κλπ.

Το καθαρό έσοδο τόκων είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και το ίδιο ισχύει και για τα μη επιτοκιακά έσοδα (προμήθειες, κλπ) εάν δεν περιληφθούν τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Από τα αποτελέσματα δε του 2002 σε τριμηνιαία βάση προκύπτει επίσης μια σταδιακή ανάκαμψη ακόμη και των εσόδων που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές που πιστεύουμε ότι θα συνεχισθεί και θα επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματά μας το 2003.

Η βελτίωση της κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο αποδίδεται παρά το δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (+6%) και των προμηθειών (+13%), καθώς και των καλών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις (+50%) αλλά και στην μείωση των λειτουργικών εξόδων (-6%).

Η αύξηση της κερδοφορίας αντανακλά την τόνωση των εσόδων πρωτίστως από τραπεζικές εργασίες και την συγκράτηση των εξόδων και ειδικότερα των δαπανών προσωπικού.

Η Τράπεζα αναπτύσσεται ταχέως στον τομέα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων καθώς και σε νέες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα την σταδιακή βελτίωση των περιθωρίων επιτοκίου και την αύξηση των προμηθειών.

Ήδη, οι αυξήσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων διαμορφώνονται σε ετήσια βάση στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 126% και σε 43% περίπου αντιστοίχως.

Ταυτόχρονα, η αναδιάρθρωση των Καταστημάτων προς την κατεύθυνση καλύτερης εξυπηρετήσεως των διαφόρων τμημάτων πελατείας με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες συμβάλλει στην κερδοφορία μας όχι μόνο μέσω προσελκύσεως νέας πελατείας και αυξήσεως των πωλήσεων αλλά και εξοικονομήσεως προσωπικού που αξιοποιείται για την επέκταση των εργασιών μας σε νέες δραστηριότητες.

Η Alpha Bank δίδει μεγάλη έμφαση στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας σε μια περίοδο συμπιέσεως των εσόδων που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές και ενόψει των αναγκών για επενδύσεις σε τεχνολογία που είναι απαραίτητες για την μονιμότερη μείωση των δαπανών μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v