Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”μικροί” του ΧΑ κλέβουν την παράσταση

Η λήξη του α΄εξαμήνου βρήκε το Γενικό Δείκτη να γράφει από την αρχή του έτους κέρδη 10,23% έναντι 20,22% για τον FTSE 40 και 32,45% για τον FTSE 80. Η ”σταδιακή απόδοση δικαιοσύνης” σε μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια. Τα στατιστικά της εβδομάδας. Ορατός ο στόχος των 5.000, λέει ο Μάνος Χατζηδάκης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η συνεδρίαση της Παρασκευής σηματοδότησε και τη λήξη του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου που βρήκε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει από την αρχή του έτους κέρδη 10,23%, όταν την ίδια ώρα ο FTSE σημείωσε κέρδη 8,45%, ο FTSE Mid κέρδη 20,22% και ο FTSE S κέρδη 32,45%.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν ότι η Σοφοκλέους διέρχεται μια μάλλον πρωτοφανή για τα χρονικά της περίοδο, αφού η ρευστότητα που αντλείται μέχρι στιγμής σε placements, αυξήσεις κεφαλαίου και δημόσιες εγγραφές δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικούς κραδασμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι λίαν προσφάτως, ΟΤΕ, ΜIG, Aegean και Εurobank άντλησαν ή πρόκειται να αντλήσουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ έπεται και το Placement του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Άλλες εποχές, και με άλλες προϋποθέσεις, η άντληση αυτών των κεφαλαίων θα είχε επιφέρει βαθιά πτώση στο ΧΑ, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συμβαίνει, έστω και εάν η αγορά κινείται κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες και traders ενώ οι κωδικοί λιανικής συνεχίζουν να αποτελούν ”σπάνιο είδος”.

Εν τω μεταξύ, και ίσως αυτό αξίζει ιδιαίτερης υποσημείωσης, από την αρχή του χρόνου, οι εκροές στα αμοιβαία μετοχικά εσωτερικού ξεπέρασαν τα 738,5 εκατ. ευρώ, όμως αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ή έστω να προβληματίζει κανέναν.

Κατά την ίδια περίοδο, και κυρίως τον τελευταίο μήνα, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται η ”σταδιακή απόδοση δικαιοσύνης” σε μετοχές εταιριών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που θεωρητικά αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και αυτό δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια και να δικαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι το τρέχον καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμό για τους λάτρεις των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από τη Δευτέρα ξεκινά το νέο χρηματιστηριακό εξάμηνο που για τις μετοχές του FT 20, σημαντικό ρόλο θα παίξει το κλείσιμο της Wall Street, η οποία μετά τον αρχικό ενθουσιασμό που έφερε η ανακοίνωση του δομικού πληθωρισμού για το μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουνίου του πανεπιστημίου Michigan που υποχώρησε στις 85,3 μονάδες έναντι 88,3 μονάδων το Μάιο μετέτρεψε τα συναισθήματα σε ουδέτερα και επέτρεψε την επιστροφή της συγκρατημένης επιφυλακτικότητας.

Τεχνικά, και όσον αφορά το Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 4.856 μονάδων και ακόμα καλύτερα των 4.935 μονάδων, κάτι που θα αναγκάσει δανεισμένους και έχοντες θέσεις short σε κινήσεις short covering.

------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Σε ότι αφορά την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς, ο στόχος των 5.000 µονάδων παραµένει ορατός και πλέον το ερώτηµα που απασχολεί την αγορά δεν είναι πότε θα γίνει η διάσπαση του αλλά πόσο πάνω από το εν λόγω ψυχολογικό όριο θα εκτονωθεί η άνοδος µε δηµοφιλή ”επίπεδα υπερβολής” τις 5.300 και 5.500 µονάδες.

Αν και η άποψη αυτή δεν υιοθετείται απόλυτα θεµελιωδώς, δεν αποκλείεται, εν µέσω ενός θερµού καλοκαιριού να αποδειχθεί αληθής συνεπικουρούµενη από την διεθνή τάση η οποία ξεπέρασε ένα ακόµα επιτοκιακό σκόπελο µε επιτυχία.

Εκτιµούµε ότι για την επόµενη εβδοµάδα οδεύουµε προς το τελευταίο σκέλος της ταλαιπωρίας που ξεκίνησε από τα µέσα Απριλίου. Η αγορά αν και δεν έχει αλλάξει επίπεδα κινείται επαρκώς αποφορτισµένη, έχοντας ”πληρώσει” τον κύριο όγκο των µερισµάτων, µια ρευστότητα που φέτος ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα έχει ολοκληρώσει σηµαντικές αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου, δηµόσιες προσφορές και πωλήσεις πακέτων ”τζιράροντας” πάνω 8 δις ευρώ το τελευταίο δίµηνο και αντέχοντας παράλληλα εκροές από τα µετοχικά αµοιβαία που προσεγγίζουν τα 750 εκ. ευρώ”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.843,78 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,13%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,21%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,78% και ο Small Cap 80 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,01%.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τροφίμων (2,43%), των Τηλεπικοινωνιών (2,43%) ενώ άνοδο σημείωσε και ο κλάδος των Ασφαλειών (1,28%).

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, ο κλάδος των Χημικών (-3,40%), της Τεχνολογίας (-3,38%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,10%) και του Εμπορίου (-2,60%).

Οι μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Rilken (27,95%), ΕΛΒΕ (27,73%), Πετρόπουλος (26,51%), ΑΝΕΚ (προνόμιο 26,40%), ΕΛΤΡΑΚ (23%), Interfish (21,58%), Μαξίμ Περτσινίδης (19,12%), Γενική Εμπορίου (18,56%), Καράτζη (14,46%) και Βαράγκης (14,29%).

Αντίθετα, οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: MFG (-28,36%), Γκάλης (-20,64%), Τρία Άλφα (προνόμιο -13,16%), Σφακιανάκης (-12,59%), Multirama (-11,51%), Plias (-10,53) Βιοσώλ (προνόμιο -10,34%), ΓΕΚ (-9,63%), ΒΙΣ (-9,42%) και Altec (-9,17%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v