Πόσο πιθανή είναι μία νέα διόρθωση στις αγορές;

Μία ακύρωση συμφωνίας στην οποία συμμετέχει όμιλος private equity είναι ”ικανή” να δώσει το σήμα για μία νέα ισχυρή διόρθωση στις αγορές. Η συγκεκριμένη πιθανότητα μπορεί να μη φαίνεται εξαιρετικά ισχυρή στην τρέχουσα περίοδο, κανείς όμως δεν μπορεί να την αποκλείσει.

του John Authers, από τη στήλη The Short View

Τι μπορεί να είναι αυτό που θα οδηγήσει σε ένα νέο εκτεταμένο sell-off; Η απάντηση σε αυτήν την υποθετική ερώτηση είναι, σχεδόν πάντα, η ίδια: Εάν ένα νέο deal από εταιρία private equity ναυαγήσει, τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για νέο sell-off.

Τα deals που πραγματοποιούν οι εταιρίες private equity, με χρηματοδότηση από την παροχή ομολόγων ”junk”, έχουν καταστεί τόσο σημαντικά για τις μετοχές και ως εκ τούτου οποιαδήποτε κίνησή τους μπορεί να οδηγήσει τις αγορές εκτός ισορροπίας ή ακόμη και σε κατάσταση πανικού.

Το παραπάνω σενάριο δεν θα μείνει στη σφαίρα της φαντασίας για πολύ ακόμη. Οι αγορές αναστατώθηκαν την Τετάρτη μετά την είδηση ότι η προσφορά ύψους 650 εκατ. δολαρίων ”junk” ομολόγων από την αμερικανική US Foodservice, η οποία θα χρηματοδοτείτο από το γιγαντιαίο private equity Kohlberg Kravis Roberts, ματαιώθηκε. Οι ανάδοχοι δεν ”βρήκαν” αρκετούς αγοραστές και ως εκ τούτου προτίμησαν να περιμένουν για κάτι καλύτερο.

Παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Bear Stearns με τα δύο hedge funds της, τα οποία επένδυαν στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, αποτέλεσε μία ακόμη αιτία για μείωση του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι επενδυτές. Οι επενδυτές στράφηκαν σε αμερικανικά ομόλογα βραχυχρόνιας ωρίμανσης και ”εγκατέλειψαν” επικίνδυνες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το carry trade στο γεν.

Ανεξάρτητα εάν επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν, η πιθανότητα διόρθωσης στον κλάδο της πίστης μοιάζει υπερβολική. Πώς, όμως, μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί; Το yield που καταβάλλεται για ομόλογα junk υποχώρησε χαμηλότερα του 7% στις αρχές του έτους. Ταυτόχρονα το yield κερδών για τον δείκτη Dow Jones Stoxx στον οποίο είναι εισηγμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης φτάνει στο 8%, ενώ για αυτές της μικρής διαμορφώνεται στο 5,5%.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Οι μικρές αλλά περισσότερο ”επικίνδυνες” εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν πιο εύκολα από τις ισχυρές και καταγεγραμμένες ως ”ασφαλείς”. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε για σημαντικά προβλήματα στην αγορά πίστης.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v