Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Το μοντέλο της Εθνικής αποδίδει

Η αγορά χειροκρότησε χθες την πώληση του 10,7% του ΟΤΕ που έριξε το ποσοστό του Δημοσίου κάτω από το 33%. Kαι ίσως αρχίσει να προεξοφλεί εξελίξεις που προσομοιάζουν στο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας.

OTE:  Το μοντέλο της Εθνικής αποδίδει
Η αγορά ψήφισε χθες υπέρ του απογαλακτισμού του ΟΤΕ από το Δημόσιο με τα λεφτά της.

Τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ συνιστούν επικρότηση της, έστω καθυστερημένης, πώλησης του 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού από το κράτος αντί 1,1 δισ. ευρώ περίπου.

Μιας πώλησης που θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά και παράλληλα να στείλει θετικό μήνυμα στην αγορά αρκετά πιο νωρίς αν είχε γίνει μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όπως αποδείχτηκε χθες.

Πάνω απ’ όλα όμως σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον Οργανισμό από τη στιγμή που το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ υποχώρησε κάτω από το 33,3%.

Οι πιθανότητες να ακολουθήσει ο ΟΤΕ το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας, όπως πρώτη πρότεινε η στήλη πριν από πολλούς μήνες (για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας), είναι πλέον μεγάλες και πιθανόν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στον Οργανισμό και στη χώρα.

Ο ΟΤΕ μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός χωρίς να αποτελέσει μία ακόμη ψηφίδα στο παγκόσμιο ψηφιδωτό ενός μεγάλου ξένου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, όπως π.χ. η Telefonica.

Φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέσα σε μια νύχτα. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα έχει διάρκεια και θα περάσει από διάφορες φάσεις και ”κύματα”, όπως άλλωστε συνέβη με την Εθνική.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αποκρατικοποίηση της Εθνικής ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με διοικητή τον αείμνηστο Θεόδωρο Καρατζά και ολοκληρώθηκε το 2004 επι προεδρίας Αράπογλου, με την πώληση του τελευταίου πακέτου μετοχών που διατηρούσε το Δημόσιο στη μεγάλη μας φίλη.

Άλλωστε αρκετά θέματα είναι ακόμη ανοιχτά, με πρώτο και καλύτερο τη διασφάλιση του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από ελληνικά συμφέροντα καθώς το κράτος θα μειώνει σταδιακά το ποσοστό του.

Όμως, ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της εγκατάλειψης της λύσης του ξένου στρατηγικού επενδυτή από την κυβέρνηση έγινε χθες.

Φυσικά ούτε τα συνδικάτα θα εγκαταλείψουν κάποιες παρωχημένες θέσεις τους, ούτε η δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα του ΟΤΕ θα αλλάξει άμεσα. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Παρ’ όλα αυτά θα περιμένει κάποιος από τον ΟΤΕ, αφού τακτοποιήσει τα του οίκου του, να γίνει πιο επιθετικός, ιδίως εκτός συνόρων.

Άλλωστε είναι οξύμωρο πως άλλοι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, όπως η Austria Telekom, που έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος με τον ΟΤΕ, μπορεί να φιλοδοξούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και εκείνος να μην τρέφει παρόμοιες φιλοδοξίες για άλλους.

Μια παροιμία λέει ότι θα πρέπει να χάσεις κάτι ή κάποιον για να καταλάβεις πόσο πραγματικά σου λείπει. Ευτυχώς, όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση του ΟΤΕ δεν θα χρειαστεί.

Η επιλογή της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη λύση του ξένου στρατηγικού επενδυτή και να στραφεί προς μια λύση τύπου Εθνικής, έστω κι αν υπαγορεύτηκε από άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των δικών της αμφιταλαντεύσεων, είναι η ορθή.

Το κέντρο των αποφάσεων του ομίλου του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ θα έπρεπε να παραμείνει στην Αθήνα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v