Ειδήσεις από Γ.Σ. και ώθηση από τράπεζες;

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του εξαμήνου, που παραδοσιακά εμπεριέχει κινήσεις window dressing και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής το διεθνές κλίμα πιθανότατα να διεξαχθεί εν μέσω ουδέτερων τάσεων. Μετά το χθεσινό εντυπωσιακό +6,54% του ΟΤΕ, το ”βάρος των ευθυνών” πιθανότατα μεταφέρεται στον τραπεζικό κλάδο, ενώ θυγατρικές ομίλων και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν άλλαξε κάτι στα αμερικανικά επιτόκια η FED, όπως άλλωστε αναμενόταν, αλλά και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε δεν πρόσθεσε κάτι το ιδιαίτερο όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες στη Wall Street να κλείσουν περίπου αμετάβλητοι.

Αντίθετα, μικτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κλείσιμο των μεγάλων ασιατικών χρηματιστηρίων, ενώ οριακά θετικά δείχνουν μέχρι στιγμής τα Futures στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στη Σοφοκλέους, καλείται στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου να δείξει αν το παραδοσιακό window dressing θα τηρηθεί και σήμερα ή το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί μόνο για τη μεσαία και πολύ περισσότερο για τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Πληθώρα συνελεύσεων και αποκοπή μερισμάτων για τη σημερινή ημέρα, που ασφαλώς θα παίξουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση κλίματος, ενώ θεωρείται περίπου βέβαιο από τους επαγγελματίες του χώρου ότι αν το κλίμα καλυτερέψει στα blue chips θα ”ανοίξουν βηματισμό” οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά, και όσον αφορά στον FTSE, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2.595 και ακόμη καλύτερα των 2.616, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έξοδο του εν λόγω δείκτη από το διορθωτικό κανάλι στο οποίο έχει μπει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερου βεληνεκούς μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί, με τις ενδιάμεσες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.563, 2.575, 2.581 και 2.595 μονάδες, ενώ οι πρώτες στηρίξεις βρίσκονται στις 2.545-40 και 2.525-22 μονάδες.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον Γ.Δ., που θέτει τον πήχη στις 4.856 και 4.935 μονάδες, ανοδική υπέρβαση των οποίων θα γυρίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση και θα φέρει σε δύσκολη θέση αυτούς οι οποίοι έχουν λάβει θέσεις short, αλλά και αυτούς που προχώρησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά Παραγώγων σε περίπου εντυπωσιακό δανεισμό τίτλων ο οποίος χρήζει αναφοράς.

Έτσι, χθες δανείστηκαν 1,346 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ, 101.000 μετοχές της Alpha Bank, 317.800 της Εθνικής, 16.500 μετοχές του Τιτάνα, 30.800 της Πειραιώς, 25.000 μετοχές της Βιοχάλκο, 14.900 μετοχές της Γενικής Τράπεζας, 12.100 μετοχές του ΟΠΑΠ, 73.100 της Εurobank, 57.400 Coca Cola, 38.800 Cosmote και 50.000 Vivartia.

Συμπερασματικά, εάν το χθεσινό +6,54% του ΟΤΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί από κάποιους ”μίνι υπερβολή”, το μεγαλύτερο κέντρο βάρους κατά τη σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και μεταφέρεται προς τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να δώσει αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v