Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις δαγκάνες της... μεταβλητότητας

Παραμένει η έντονη μεταβλητότητα στα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τη Σοφοκλέους. Αν και η Εθνική, χθες, δημιούργησε κάποιες ελπίδες ανάληψης ηγετικού ρόλου, σαν πιθανότερο σενάριο φαίνεται αυτό της περαιτέρω πλαγιο-καθοδικής κίνησης, με το όποιο ενδιαφέρον, έστω και μειωμένο να συνεχίζεται για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Eπιφυλακτικότητα, νευρικότητα, μεταβλητότητα και έλλειψη διάθεσης ανάληψης σημαντικού επενδυτικού ρίσκου είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που βασανίζουν τις διεθνείς αγορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Έτσι και χθες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Dow Jones παρέδωσε τα ενδο-συνεδριακά του κέρδη, κλείνοντας σε αρνητικό πρόσημο, ενώ λιγότερο ψύχραιμα φάνηκαν σήμερα και τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, που φαίνεται να κλείνουν με αξιοσημείωτες απώλειες.

Για μία ακόμη συνεδρίαση και σήμερα και αύριο, όλα τα βλέμματα των διεθνών αγορών είναι στραμμένα στη Wall Street και συγκεκριμένα στα macro που θα ανακοινωθούν σήμερα (παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών) και στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει η FED αύριο, ενώ τα Futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνουν άνοιγμα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με αυτά σαν δεδομένα, και ελλείψει κάποιας σημαντικής επιχειρηματικής είδησης που θα αφορούσε εταιρία του FTSE και θα μπορούσε να δώσει κάποιου είδους ”αναρχο-αυτόνομη” κίνηση στη Σοφοκλέους, το ΧΑ πιθανότατα θα ακολουθήσει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής έδωσε κάποιες πρώτες αποχρώσες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ηγηθεί σε μία κίνηση σχετικής ανοδικής αντίδρασης, αυτό θα πρέπει σήμερα να επιβεβαιωθεί και στο ταμπλό, ενώ αντίθετα ο ΟΤΕ και η Eurobank δεν άφησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και για τους δύο τίτλους σημειώθηκε σημαντικός δανεισμός στην αγορά Παραγώγων.

Μοιραία για μία ακόμη συνεδρίαση το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν και είναι γεγονός ότι σταδιακά και εκεί οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές συρρικνώνονται σχετικά, όσον αφορά τον αριθμό τους και τις επιδόσεις τους, καθώς είναι εμφανές ότι οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στις θεωρούμενες πρώτες επιλογές τους.

Τεχνικά για μεν τον FTSE οι αντιστάσεις παραμένουν στις 2.56, 2.578,80 και 2.590,94 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.550, 2.540 και 2.520 μονάδες.

Τέλος, όσον αφορά το Γ.Δ., που ξεκίνησε να υπερβεί τις 5.000 μονάδες και χθες έχασε και το ψυχολογικό στήριγμα των 4.800, σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρηση επόμενες στηρίξεις στις 4.765, 4.750 και 4.740 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 4.807 και 4.823,30 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v